Nieuw in Qlik Sense

‘Veel goodies in deze release’

Qlik Sense april 2020 is net uit en bevat weer de nodige goodies voor gebruikers en developers. Thijs de Bruijn neemt je mee in wat er allemaal anders is.

Thijs de Bruijn: “Dit keer is er goed geluisterd naar de irritaties die er vooral bij ontwikkelaars nog wel eens waren. Sommige zaken waarvan je als bouwer nog wel eens verwacht dat het out-of-the-box functionaliteit zou zijn is nu ingebouwd. Let trouwens wel op, als je de Qlik Sense Desktop gebruikt, en je ooit de locatie van je bestanden hebt aangepast, dan vergeet hij dat bij een upgrade. Laat dat ons even weten, wij fiksen het voor je.”

Look en feel van de menu’s

Allereerst zijn de menu’s weer op de schop gegaan.

Er zijn wat opties uit het zogenaamde hamburgermenu verdwenen en die zijn naar boven gegaan. Hiermee is het intuïtiever om te schakelen tussen het prepareren van data, het analyseren (bijv met de Insight bot) van data en het presenteren van data via Storytelling. Thijs: “Ik houd nooit zo van menu-veranderingen, want dan moet je op zoek gaan naar waar het ook alweer staat. Deze wijziging is echter goed en handig. Ik hoop ook dat de gebruiker hiermee eerder de Insights-opties gaat vinden die voorheen een te klein en onduidelijk knopje hadden.

Het organigram

Out-of-the-box, mits je de Visualisation Bundle mee installeert – en waarom zou je dat niet doen – werkt nu ook een nieuw object, het organigram.

Je kan de afzonderlijke nodes gebruiken als selectie, en ook de nodes in- en uitklappen. Dit is handig als er bijvoorbeeld meerdere vestigingen zijn, of voor een fraaie weergave als je financiële weergaves simpel kunnen worden gehouden.

Thijs: “Wat jammer is, is dat – zoals in dit geval – het niet een echte hiërarchie is: de afzonderlijke nodes tellen niet automatisch op naar de hoofdnode. Wel ziet het er fraai uit.

Wist je trouwens dat je ook emoji’s kan gebruiken in Qlik? Sum(👌) werkt gewoon.”

Bookmarks

Bookmarks of bladwijzers hebben extra functionaliteit gekregen. Je kunt nu meer lay-out zaken opslaan in de bladwijzer met het knopje Save layout.

Dit is handig, omdat je dan bijvoorbeeld bij half-opengeklapte draaitabellen precies dezelfde lay-out houdt. Zo hoef je niet meer te zoeken naar wat iemand nou bedoelde toen degene de bookmark met je deelde.

Dat laatste is trouwens ook makkelijker gemaakt: je kan nu door een rechtermuisklikje de URL naar de bookmark automatisch kopiëren en daarna delen, bijvoorbeeld via Discord.

Relatieve nummers:

Onder de modifiers van de berekening, is ook het kopje ‘relative’ opgenomen. Dit doet eigenlijk niets anders dan een percentage van het geheel nemen.

Hierbij zijn heel veel instellingen mogelijk in hoe de modifier wordt toegepast, waaronder het zeer nuttige negeren van selecties in de dimensie. Daardoor kijk je altijd naar het percentage van alles, ondanks of je één of meerdere waardes niet geselecteerd hebt.

Thijs: “dit is echt genieten, een feature die zo ontzettend veel programmeerwerk gaat wegnemen. Hoera!”

Tabblad-acties

Bij het openen van een tabblad, heb je nu de mogelijkheid om acties uit te laten voeren. Dit zijn zo’n beetje alle acties die een gebruiker ook zou kunnen uitvoeren.

Handig, om bijvoorbeeld op pagina’s alle selecties te verwijderen of juist om een selectie te doen waardoor het tabblad zinniger wordt. Ook kan je bookmarks toepassen.

Je bent bovendien niet gelimiteerd tot slechts 1 actie.

Thijs: “Het is vaak niet wenselijk om keuzes voor een gebruiker te maken, maar soms is dat onontkoombaar. Normaal gesproken zou je dit met knoppen en andere acties oplossen, maar deze manier is veel overzichtelijker en bovendien in het product ingebakken. Nice.”

Verbeteringen aan de tabellen

Het is nu ook mogelijk om altijd de linker kolom in een tabel te tonen. Dit lost probleem op dat wanneer je een heel brede tabel hebt, waar je in moet scrollen, je niet meer kan zien om welk item het nu eigenlijk gaat.

Bovendien kan je nu ook makkelijk sorteren op de berekening in een draaitabel. Voorheen moest daar een uitdrukking voor geschreven worden.

Verder is het nu mogelijk om URLs mooi op te nemen in een tabel door deze URL dynamisch te maken; zo kan je op de tabel klikken en automatisch naar een website gaan.

Verder:

Er is een simpeler app overview gemaakt, waardoor ook wat meer light users app-onderhoud kunnen doen. Het lijkt ons echter onverstandig om gebruikers die niet volledig weten waar ze mee bezig zijn, dit soort werk te laten doen.

Gebruikers die zowel in-house QlikView als Qlik Sense Cloud hebben, kunnen deze twee nu gemakkelijker aan elkaar koppelen.

Niet vergeten!

HippoLine heeft het al eerder gecommuniceerd, maar voor de zekerheid: gebruik je Qlik Sense desktop? Laat het ons dan even weten. De gebruikelijke, gratis, manier om hier mee te werken wordt helaas per 30 juni 2020 uitgezet. Er zijn echter nog voldoende alternatieve methodes om de Desktop client te blijven gebruiken.

Conclusie

Thijs de Bruijn: “Weer een release boordevol nieuwe of verbeterde features. Het zijn weliswaar vooral zaken die aan de voorkant interessant zijn, maar dat is ook logisch: de achterkant zit inmiddels zo vreselijk goed in elkaar dat daar weinig meer te winnen valt. Deze update neemt een hoop kleine ergernissen weg, het is dus aan te bevelen om deze update door te voeren!” Wie daarbij hulp kan gebruiken helpen we uiteraard graag!