Terugblik Qlik Connect 2024

Qlik’s grootste AI-update: Qlik Answers:

Onze BI-specialisten Rob Hogenboom en Ronald van der Does namen deel aan Qlik Connect in Florida en presenteerden daar een sessie over het succes van HIP (HippoLine Insurance Platform). In dit blog delen zij hun inzichten, ervaringen en hoogtepunten. Qlik Talend Cloud (punt 1) en de AI-aankondiging van Qlik Answers (4) springen eruit!

Voor wie Qlik Connect (nog) niet kent: dit is een conferentie waar nieuwe functies, updates en ontwikkelingen rond Qlik software worden gepresenteerd en besproken door klanten, partners zoals HippoLine, en specialisten uit de branche. En hier zijn de zeven highlights:

1 – Het toenemende belang van Data Quality in het tijdperk van AI


Qlik CEO Mike Capone verraadde zijn leeftijd door het aloude adagium “Garbage in, garbage out” aan te halen in zijn keynote speech. In een tijd waarin we steeds meer op AI vertrouwen om inzichten te verkrijgen en beslissingen te nemen, is dit relevanter dan ooit. Data kwaliteit is een cruciale randvoorwaarde voor succesvolle AI-adoptie, en veel AI-inspanningen falen hierop. Qlik heeft met de vooraankondiging van Qlik Talend Cloud (general availability medio augustus) een geweldige troef in handen!

2 – De cloud is er klaar voor, maar neem gerust je tijd

Qlik gelooft dat de cloud de toekomst is en verwacht dat de meeste organisaties die richting opgaan. Maar in een voor de branche verfrissend respect voor de wensen van de klant, zal niemand worden gedwongen om Qlik’s cloudoplossingen te gebruiken. Qlik heeft oog voor de investeringen van klanten in on-premise oplossingen en hun specifieke infrastrategieën, en belooft deze te blijven ondersteunen. “We do business where you do business, not the other way around.”

 3 – AI-gedreven inzichten voor het hele bedrijf (met ONBEPERKTE gebruikers in Qlik Sense!)

AI gaat de democratisering van datagedreven inzichten verder versnellen. Binnen twee jaar zullen deze inzichten niet langer alleen het domein van analisten en strategen zijn, maar toegankelijk voor iedereen binnen het bedrijf. Met Qlik Sense Capacity pricing kunnen organisaties, ongeacht hun grootte (of dat nu 100 of 100.000 gebruikers zijn), onbeperkt inzichten verkrijgen. De kosten worden voornamelijk gebaseerd op het datavolume.

Bijschrift: Hier treffen we voorbereidingen om ons verhaal over het HippoLine Insurance Platform te vertellen aan een internationaal publiek op Qlik Connect in Orlando.

4 – Qlik’s grootste AI-aankondiging tot nu toe: Qlik Answers

Qlik lanceert een compleet nieuw AI-product: Qlik Answers. Met Qlik Answers kunnen gebruikers chatten met zowel gestructureerde als ongestructureerde data binnen hun eigen organisatie. Dit biedt diverse oplossingen, zoals chatbots die de klantenservice ondersteunen door te putten uit interne kennisbanken. Een indrukwekkend voorbeeld dat op Qlik Connect werd getoond, was de mogelijkheid om snel antwoorden te vinden in een uitgebreide collectie oude PowerPoints. Binnen enkele seconden kregen we de nauwkeurige antwoorden te zien, compleet met bronvermelding!

Qlik was sowieso een van de eerste leaders die AI-gedreven inzichten naar haar gebruikers bracht met de introductie in 2018 van Insight Advisor. Daarna volgde Qlik’s AutoML, dat marketeers en risicoanalisten hielp bij het zelf maken van modellen voor optimalisatie, een taak die voorheen was voorbehouden aan data scientists. We schreven daar eerder uitgebreid over, lees hier het blog van Tessa Bruijgoms, data scientist (EU Rotterdam). Zij deed vorig jaar onderzoek bij HippoLine.

5 – Qlik doet het echt gewoon allemaal!

Qlik is de enige leider (!) in alle drie Gartner’s kwadranten voor Analytics & BI, Data Quality Solutions, en Data Integration Tools. Met nieuwe producten in elke bedrijfssector is Qlik de ideale keuze voor elke organisatie, klein of groot, die op zoek is naar een complete end-to-end oplossing voor data-integratie of analytics. Deze visie op een feilloos geïntegreerde, moderne cloud-ready totaaloplossing is uniek en biedt geweldige kansen voor Qlik en haar klanten in misschien wel het meest turbulente decennium voor data sinds de jaren ’70.

6 – Spreken is leuk!

Voor het eerst hadden Rob en ik de eer en het voorrecht om een eigen sessie te presenteren, gericht op het succes van HIP (HippoLine Insurance Platform). We namen Qlik-gebruikers van over de hele wereld mee op de reis van een goed idee naar de leidende BI-oplossing voor de verzekeringsbranche in Nederland. Het was enorm inspirerend om zoveel goede ideeën van onze internationale collega’s op te doen; met die kennis gaan we aan de slag om HIP te verbeteren.

Bijschrift: Waar hard gewerkt wordt hebben we ook nog even wat van de staat Florida gezien in een aangename auto…

7 – Geslaagd!

We hebben allebei drie certificeringsexamens afgelegd en mogen ons nu trots gecertificeerd Qlik Sense Business Analyst, Data Architect en System Administrator noemen! Vooral door de onderlinge weddenschap rondom het beste resultaat bleef het tot het laatste examen bloedstollend spannend. Inmiddels is er netjes afgerekend, de strijdbijl begraven en kunnen we weer samen optrekken om onze aangetoonde kennis elke dag in te zetten voor het verbeteren van de oplossingen voor onze klanten!

Webinar op 26 september 2024

Wat zijn de mogelijkheden met van Qlik Answers, Qlik Talend, Qlik Sense Capacity etc.? Over de allernieuwste trends op BI-gebied praten Rob en Ronald je bij in een live webinar van 30 minuten op donderdagochtend 26 september om 11 uur. Onze BI-specialisten doen verslag van Qlik Connect en je kunt vragen stellen. Benieuwd hoe je meer kunt halen uit je data? Meld je hier aan.