SVG kaarten als eerste stap naar GeoDiscovery

In eerdere blogposts zijn de toegevoegde waarde en de vele mogelijkheden van GeoQlik als tool voor GeoDiscovery naar voren gekomen. Wanneer deze stap naar GeoDiscovery voor u nog wat te groot is, of wanneer u op de openingspagina van uw QlikView applicatie alleen een eenvoudige kaart als illustratie wil, dan is het gebruik van SVG kaarten een goed alternatief. SVG kaarten als eerste stap naar GeoDiscovery.

Wat zijn SVG kaarten?

SVG staat voor Scalable Vector Graphic en is eigenlijk een mix tussen een afbeelding en een tabel (net als een shapefile) maar zonder informatie over projectie of geografie. Het format wordt naast het tonen van kaarten dan ook veel gebruikt bij de bouw van websites of mobiele apps. Maar SVG’s zijn dus ook te gebruiken binnen QlikView om data op een eenvoudige manier in kaart te brengen. Hier zijn 2 dingen voor nodig: een QlikView extension (SVG map bijvoorbeeld) en een geschikt SVG bestand.

Gangbare geografische indelingen zijn goed te vinden als SVG formaat. Voorbeelden hier van zijn landen, provincies en continenten. Wanneer je de juiste ID codes uit het SVG bestand haalt en deze koppelt aan jouw data in QlikView kun je op basis van een expressie de regio’s, punten of lijnen (afhankelijk van het SVG bestand) laten kleuren. Ook is de inhoud van de tooltip te wijzigen.

De test

Als voorbeeld heb ik een kaartje gemaakt van het aantal inwoners per provincie in Nederland. Met behulp van expressies heb ik de waardes, kleuren en de tooltips bepaald. Het op de juiste manier koppelen van de data aan de kaart was nog wel even een zoektocht. Door het SVG bestand te bekijken in WordPad kwam uiteindelijk naar voren dat de labels van de provincies het format ‘NL-UT’ (Utrecht) hadden. Bij selectie van 1 of meerdere provincies zoomt de kaart in. Het aanpassen van de tooltip gaat via een expressie, enige QlikView kennis is dus wel vereist. Net als in GeoQlik werkt de selectie binnen QlikView door in de kaart en wordt een selectie in de kaart ook doorgevoerd in de rest van de applicatie.
Het laten inkleuren van lijnen en punten is in een SVG ook mogelijk, maar de kracht van de eenvoudige SVG kaarten ligt vooral in de vulling van polygonen (zoals provincies). Om meer precieze ruimtelijke indelingen te tonen (vele coördinaten, woningen of wegen) is de SVG map minder geschikt omdat er geen connectie met een geografische database gemaakt kan worden.

Resultaat:

SVG kaarten als eerste stap naar GeoDiscovery

SVG kaarten als eerste stap naar GeoDiscovery

Voor-en nadelen op een rij
Bij het testen van de SVG map plugin vergeleek ik de functionaliteit automatisch met GeoQlik. Daarbij zag ik deze belangrijkste voor- en nadelen van SVG map ten opzichte van GeoQlik:

Voordelen:
– Gratis extensie
– Werkt sneller i.v.m. gebruik HMTL5 t.o.v. Flash
– Geen QlikView Server benodigd
– Geen aparte management console of kaartendatabase

Nadelen:
– Zeer beperkte visualisatie mogelijkheden of analyse mogelijkheden
– Geen aansluiting op grote kaarten of geografische databases
– Gebruik is minder interactief en meer gebaseerd op expressies
– Geen labels, goede achtergrond kaarten
– 1 analyse per kaart
– Geen GIS element; clustering of geografische nabijheid speelt geen rol

Om het samen te vatten: SVG kaarten zijn handig voor op uw startpagina van de applicatie en goede 1e stap richting geodiscovery met GeoQlik. Voor landen, provincies of andere veel voorkomende geografische indelingen zijn SVG bestanden publiek toegankelijk. Heeft u echter een eigen regio-indeling (op basis van postcodes bijvoorbeeld) of wil u een plattegrond van een fysiek gebouw of een conceptuele indeling dynamisch laten inkleuren dan kan HippoLine een maatwerk SVG bestand aanbieden. Daarnaast helpen we je graag bij de implementatie van de SVGmap plugin in QlikView. Voor meer informatie over SVG kaarten kunt u het best contact met ons opnemen.

Marijn Boerman,
GeoQlik consultant bij HippoLine B.V.

marijntwitter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *