Een dezer dagen (juni 2018) komt de nieuwste versie van Qlik Sense uit. Thijs de Bruijn, BI-specialist en partner van HippoLine: ‘April kwam al tegemoet aan de wensen van ervaren Qlik-ontwikkelaars, maar Qlik gaat hier vrolijk mee door’. In een filmpje op YouTube worden door Qlik de belangrijkste wijzigingen genoemd. Thijs zet ze hier stuk voor stuk op een rijtje.
Release waar je Qlik tegen zegt
1 – Het vaste grid waarin objecten geplaatst kunnen worden is inmiddels al aanpasbaar, maar dit kon alleen bij een lege sheet. In de juni update kan de ontwikkelaar dit grid ook op een later moment aanpassen. Ook is het nu mogelijk de pagina scrollbaar te maken (de sheet is dus langer dan het scherm!) waardoor de app als one-page-website in te richten is. Daarbij zijn grote tabellen ook een stuk gebruiksvriendelijker te bekijken.
Door simpelweg te draggen en droppen kan je ook buiten het zichtbare scherm objecten plaatsen en je pagina scrollbaar maken.
2 – De expression editor is nu een stuk intuitiever en bevat ook checkboxes voor distinct en total. Variabelen, tabellen en velden worden nu netjes gescheiden waardoor je veel nauwkeuriger je uitdrukking kan samenstellen.
Het maken van een expressie is nu nog makkelijker gemaakt.
3 – Measures en dimensies zijn binnen de interface van een grafiek nog makkelijker te slepen van positie.
4 – Na het inladen van data kan de ontwikkelaar op ‘insights’ klikken. Deze functie in Sense geeft op basis van de data een aantal aanbevolen grafieken en visualisaties met de zogenaamde Cognitive Engine. Deze aanbevolen objecten zijn direct toe te voegen aan de app, waardoor er een jump start gemaakt kan worden! De aanbevelingen zijn gebaseerd op een analyse van de data en zijn verrassend logisch en bruikbaar. Je kan ook door zelf tekst in te geven visualisaties laten genereren, bijvoorbeeld door Sales by Agent in te tikken. Er worden dan automatisch een aantal visualisatiesuggesties gegenereerd.
5 – In de april update heeft het kaart object al een enorme facelift gehad en in de juni update is nu de pijlenkaart toegevoegd. Hiermee kun je flows van geografische locatie A naar geografische locatie B visualiseren. Van de veelgevraagde functies op de kaart is nu eigenlijk alleen de heatmap nog over; we zijn benieuwd wanneer deze wordt gerealiseerd!
Handige functies voor het publiceren van apps en het updaten van de visualisaties:
6 – Gebruikers met een professional token kunnen in Sense een sheet dupliceren en hier hun eigen objecten en visualisaties in plaatsen. Wanneer een gebruiker een waardevolle visualisatie had gemaakt was het tot op heden nogal onhandig om deze toe te voegen aan de standaard app. In de juni update is het nu voor de eigenaar van de app eenvoudig om sheets van een gebruiker te ‘approven’ en vervolgens deze naar eigen smaak aan te passen en toe te voegen aan de app voor alle gebruikers, zonder dat hiervoor de management console gebruikt hoeft te worden.
7 – Publishen vanuit de hub was al mogelijk in de april update. Met de juni update is de mogelijkheid om een bestaande app te overschrijven hieraan toegevoegd.
8 – Ontwikkelaars zien binnen de Sense hub al hun ‘Work’ stream met hun ontwikkel applicaties. Hier is nu een ‘Published’ stream aan toegevoegd waarin je een helder overzicht krijgt van door jou gepubliceerde apps.
9 – De toegankelijkheid is sterk verbeterd voor gebruikers met een visuele beperking; ook zijn er nu sneltoetsen mogelijk waardoor je nog efficienter door de app heen kan
10 – Via de wizard inladen van gegevens kan nu ook filters toepassen op de data. Bovendien zijn er nog 5 connectors gratis toegevoegd.
Migratieprojecten gaan sneller
Voor ontwikkelaars is de huidige trend van updates goed nieuws. Specifieke wensen van klanten en gebruikers kunnen steeds vaker worden gerealiseerd. Daarnaast zijn steeds meer functies uit QlikView nu te reproduceren in Sense, waardoor migratietrajecten sneller gaan en op minder weerstand stuiten. En daarbij zijn alle functies van de objecten gelukkig nog steeds eenvoudig en intuïtief te vinden. Ik ben dan ook al benieuwd naar de functionaliteiten die we in de september release kunnen verwachten.