Qlik Sense september 2020:
‘Een enorme sprong voorwaarts’, aldus Ronald van der Does (BI-specialist)
Met Nederland in een najaarslockdown en een ogenschijnlijke poging van de weergoden om het neerslagtekort in een week of twee recht te zetten is er geen enkele reden meer om niet eens diep in de september 2020-release van Qlik Sense te duiken. Dat kostte dit keer wat meer tijd dan gebruikelijk. Enerzijds doordat er deze editie een hoop mooie nieuwe features zijn verschenen die de reis van data tot waardevolle inzichten korter en intuïtiever gaat maken voor alle Qlik Sense-gebruikers, anderzijds omdat ik tussendoor een spoedcursus gevorderde statistiek moest doen.
Advanced Analytics – direct ín Qlik Sense!
Het is al langer mogelijk voor geavanceerde statistische berekeningen Qlik Sense te integreren met R of Python. Met deze release wordt het echter voor het eerst mogelijk om clusteranalyses direct ín de Qlik Associative Engine uit te voeren. Dit opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor het groeperen van datapunten op basis van overeenkomstigheid op gekozen meetwaarden.
K-means-clustering is de eerste van de functies die haar weg naar Qlik Sense hebben gevonden (en ongetwijfeld de meest gevraagde en breedst toepasbare) maar we verwachten in volgende edities aanvullende geavanceerde statistische functies.
Meer informatie:
Getalopmaak in master metingen
Een kleine toevoeging, maar oh-wat-fijn voor ontwikkelaars en gevorderde gebruikers: direct in de master meting de getalopmaak aanpassen!
Nieuw object: Animator
Animator, een nieuwe extensie die is toegevoegd aan de Qlik Dashboard Bundle, opent de deur naar een hele nieuwe manier van het visualiseren van ontwikkelingen over de tijd. Plaats het Animator-object, kies een dimensie (in onderstaand voorbeeld “Jaar”) en geef desgewenst aan hoe lang de tussenstappen moeten zijn en in welke volgorde je wilt sorteren. Wanneer vervolgens op de play-knop wordt gedrukt, maakt Qlik Sense automatisch met de ingestelde intervallen selecties in je dimensie.
Klik op de afbeelding, dan zie je hoe dat werkt.
Hover menu tonen/verbergen
In de categorie “kleine moeite, groot plezier” heeft de ontwikkelaar wat extra controle gekregen over de UI (user interface) voor gebruikers.
Het hover menu (de knopjes die verschijnen wanneer je met je muisaanwijzer over een object heengaat) zijn lang niet altijd handig, en belemmeren soms zelfs het interpreteren van het object.
Je kunt nu in één keer voor heel je app het hover menu uitschakelen.
Ook kan je per object bepalen of je het hover-menu wilt tonen.
Het blijft nog altijd mogelijk om rechts op het object te klikken voor het contextmenu, waarin dezelfde opties worden getoond, een object full screen weergeven blijft zo dus altijd voor de gebruikers beschikbaar.
Frequentie tonen in Filter Pane
Het is nu voor het eerst in Qlik Sense ook mogelijk om de absolute of relatieve frequentie van de dimensiewaarden in een filter pane te tonen. Dat lijkt misschien geen “biggie”, maar het kan tot veel snellere inzichten bij gebruikers leiden. Een hele welkome functie!
Dimensie-referentielijnen
Ook al zo’n ogenschijnlijk kleine aanpassing die door context te bieden tot veel informatievere apps en snellere inzichten leidt: dimensie-referentielijnen in staaf- en lijndiagrammen.
Voor het toevoegen van één (of meer!) verticale referentielijnen open je het eigenschappenpaneel van de lijn- of staafdiagram waar je annotaties aan toe wilt voegen en vindt je voortaan onder “Add-ons” de dimensiereferentielijnen.
Een referentielijn kan bovendien conditioneel getoond worden, je kunt kiezen om de waarde bij het label te tonen en het (niet verplichte) label kan worden opgemaakt met een lijntype en kleur.
Pro tip: voor de waarde van de referentielijn kan ook een expressie gebruikt worden, je zou dus bijvoorbeeld op basis van je selecties de eerste maand dat een klant meer dan 100 euro aan gummybeertjes uitgeeft kunnen aanduiden.
…en nog véél, véél meer!
Dit was een selectie uit al het moois dat de Qlik Sense-release september 2020 ons heeft gebracht. Er is echter nog véél meer! Zo is de augmented intelligence verbeterd om voortaan bij het genereren van visualisaties op basis van een zoekopdracht ook cluster-, spreidings en controlediagrammen te tonen, kunnen zoekopdrachten ook op mobiele devices worden gebruikt – waar ze extra nuttig zijn!
Het containerobject is bijgewerkt, er kan aangepast gesorteerd worden in Sankey-diagrammen, er zijn een aantal hele welkome wijzigingen aan de organisatie van de hub (zoeken naar apps!). De Qlik Management Console is verder getweaked om nog sneller inzicht in de status van je installatie te krijgen.
Gebruikers van Qlik Sense SaaS-edities kunnen bovendien voor het allereerst kennismaken met Insight Advisor Chat, waarmee je met je app kunt chatten. Je stelt een vraag in normale (Engelse) spreektaal, waarop de Insight Advisor Chat gebruik maakt van Natural Languag Processing en zelflerende algoritmes om te bepalen welke selecties en objecten relevant zijn, en voordat je zelf iets in elkaar zou hebben geklikt, krijg je je inzicht terug!
Voor de volledige release notes van Qlik Sense Enterprise September 2020, klik hier.
Voor een demo-app met sommige van de nieuwe mogelijkheden: klik hier.