Qlik Sense release augustus 2023:

Meer vrijheid en meer stijlstandaarden 

Qlik heeft vorige maand, augustus 2023, weer de nodige visualisaties toegevoegd aan de Client-managed versie van Qlik Sense. Dat betekent meer mooie mogelijkheden tot visualisaties en gebruiksgemak. We pakken er een aantal uit aan de hand van de weerdata uit het KNMI (per weerstation, windrichting, windkracht en datum):

Visualisaties en dashboards

Meer keuze in hoe de gebruiker selecties kan maken. We nemen onze populaire ‘Raketjes App’ waarin we gedurende de dag weerdata van het KNMI ophalen. Zo is nu de dimensie Windrichting verrijkt met een licht grijze balk waardoor je in één oogopslag kunt zien dat windrichting West het meeste voorkomt. Je hebt zelfs de optie om (relatieve) frequentie weer te geven en/of de weergave compact of minder compact te maken.

Qlik Sense release augustus 2023

Meer vrijheid in wat er getoond wordt (of niet)

Ook biedt Qlik nu de mogelijkheid om de werkbalk en de titel van het werkblad (rechtsbovenin) te verbergen. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de inhoud. Hier zie je de verschillen:

Qlik Sense release augustus 2023Door header en toolbar te verbergen ontstaat meer ruimte maar kun je ook de app vereenvoudigen voor de minder ervaren gebruiker:

Qlik Sense release augustus 2023

Slim gebruik van voorwaarden bepaalt wat de gebruiker ziet

Er zijn nieuwe staafdiagramopties toegevoegd, waardoor app-ontwikkelaars binnen hetzelfde diagram tussen verschillende dimensies of metingen kunnen schakelen. Je kunt nu door het toevoegen van een conditie bepalen of de gebruiker wel of geen informatie krijgt te zien. Je kunt hierdoor beter sturen op wat belangrijk is in de informatie. Bijvoorbeeld bij een staafdiagram waar per weerstation van een specifieke dag je ook de dimensies windrichting mee wilt nemen, maar eigenlijk alleen de windrichtingen wil tonen als ze uit meer dan 3 richtingen komt.

Afhankelijk van een voorwaarde worden dus metingen en dimensies weergegeven of verborgen.

Verbeteringen in de stijl van visualisaties

Goed nieuws om nog dichter bij de huisstijl van je eigen organisatie te blijven. Qlik heeft voor bijna iedere visualisatietype meer stijlstandaarden toegevoegd. We pakken het welbekende staafdiagram in de variant zoals deze automatisch wordt gemaakt door Qlik versus de bijzonder gewenste eigen huisstijl:

Qlik Sense release augustus 2023

Je ziet dat er veel vrijheid is om de weergave van je app volledig aan te passen naar je eigen wensen en die van je organisatie.

Meer weten over wat er nieuw is in de Qlik Sense augustus versie, inclusief nieuws voor de developers en administrators? Hier is de link naar Qlik.