Qlik Sense november 2021:

Hier worden ontwerpers blij van…

Vlak voor het einde van het jaar – en de drukte die dat met zich meebrengt – hebben we uiteraard een moment genomen om een blik te werpen op de jongste release van Qlik Sense: november 2021. Met name de ontwerpers zullen blij worden van enkele nieuwe features die meer vrijheid creëren bij het vormgeven van objecten. We lopen de verbeteringen even door.

Verbetering 1: vrijheid vormgeving

Aslabels kunnen nu naast horizontaal of schuin ook gelaagd worden weergegeven om visualisaties een rustigere uitstraling te geven.

Daarnaast kan met deze release afgedwongen worden dat bij het tonen van gegevens labels in lijndiagrammen altijd alle labels zichtbaar blijven.

Een derde nieuwe feature is de mogelijkheid om mastervisualisaties op te nemen in de knopinfo van een object. Hiermee kan een preview getoond worden met detailinformatie waarbij direct rekening gehouden wordt met de betreffende dimensiewaarde.

QlikSenseNovember2021

Verbetering 2: direct bewerken mastermetingen

Een welkome verbetering voor de ontwikkelaars, ook al is het een kleine, is dat mastermetingen en dimensies nu direct te bewerken zijn via een nieuwe knop in het eigenschappenvenster van het object. Hoe vaak is het wel niet voorgekomen dat je bij het “even snel aanpassen” van een object erachter kwam dat het een mastervisualisatie was die op zijn beurt weer gebruikmaakte van mastermetingen en -dimensies en je vervolgens door een waslijst naar de juiste moest gaan zoeken?

Met de nieuwste release is die frustratie in ieder geval verleden tijd.

Verbetering 3: SCRAM-versleuteling

Tot slot werkt Qlik ook continu aan het verbeteren van de beveiliging, ditmaal met het toevoegen van de mogelijkheid om SCRAM-versleuteling aan te zetten.

Kort gezegd houdt deze methode in dat het niet langer nodig is om een wachtwoord zelf over de lijn te laten gaan, maar in plaats daarvan authentiseert op basis van een hash welke is afgeleid van het wachtwoord. In de praktijk houdt dit in dat daarmee een man-in-the-middle aanval aanzienlijk moeilijker is geworden. Let wel op bij multi-node omgevingen: na het wijzigen van de versleuteling kunnen er geen extra nodes worden geïnstalleerd!

Benieuwd naar alle wijzigingen? Raadpleeg de releasenotes.