Qlik Sense november 2020:

To upgrade or not to upgrade, that’s the question

Hoera, het is december. Maand van de lijstjes en terugblikken in de laatste act van de slechte film die 2020 was. Gelukkig voor ons Qlikkies is er een welkome afleiding in de vorm van de laatste Qlik Sense-release, november 2020.

To upgrade or not to upgrade?

That’s the question… Dit keer geen keihard ja of nee. Of deze release er eentje is die je niet mág missen, hangt helemaal af van je toepassingen en wensen. Veel spectaculair nieuws, zoals ingrijpende wijzigingen aan de Insight Advisor Chat, is er voor de Qlik Sense SaaS-gebruikers, die zijn vanzelfsprekend automatisch geupgrade. De client-managed (on-premise) Qlik Sense Enterprise on Windows-installaties profiteren dit keer van subtielere verbeteringen. We lopen ze allemaal door.

K-means clustering, voortaan automatisch een optimaal aantal clusters

K-means clustering direct in Qlik Sense was reeds in September geïntroduceerd, nu is het ook mogelijk het optimale aantal clusters automatisch door Qlik Sense te laten bepalen.

Qlik Sense November 2020

Afbeeldingen in custom tooltips

Als een van de luidruchtigste voorstanders van het gebruik van custom tooltips ben ik natuurlijk over the moon met de nieuwe mogelijkheid om afbeeldingen toe te voegen. Mooier nog, er kan een expressie worden gebruikt met een URL naar de afbeelding. Hieronder een voorbeeld waarmee ik met een landcode uit mijn dimensie de vlag ophaal van de website van de CIA, maar denk bijvoorbeeld ook aan afbeeldingen van gebouwen die op een kaart worden getoond, logo’s van klanten/leveranciers of foto’s van collega’s.

Qlik Sense November 2020

Qlik Sense November 2020

Kopiëren van sheets van de ene naar de andere app

Het is voortaan mogelijk een sheet, compleet met alle objecten, te kopiëren van de ene app naar de andere. Een langgekoesterde wens van veel ontwikkelaars!

Qlik Sense November 2020

Business Logic

De Insight Advisor, die inzichten biedt aan de hand van vragen van gebruikers, was voorheen uitsluitend gebaseerd op de precedent-based-learning (waarbij de resultaten steeds relevanter werden naar mate er meer inzichten werden verkregen door middel van de IA. Nu is het echter voor het eerst ook mogelijk voor ontwikkelaars om bij het ontwikkelen van de app het logical model te definiëren en extra vocabulaire aan te leren.

Vooralsnog is Natural Language Processing in de IA beschikbaar in Engels, Russisch, Spaans en Frans.

Meer weten over de nieuwe mogelijkheden met business logic? Bel Mirjam voor een demo of lees je in op https://help.qlik.com/en-US/sense/November2020/Subsystems/Hub/Content/Sense_Hub/BusinessLogic/business_logic.htm

Metingen dupliceren en kopiëren tussen objecten

Eveneens in de categorie klein-maar-fijn: het is nu mogelijk complete metingen te dupliceren binnen een object (fijn voor “en nu vorig jaar”-scenario’s waar je alleen de setanalyse licht hoeft te wijzigen). Mooier nog een meting kan voortaan ook gekopieerd worden naar een ander object. Dit gaat veel uitstapjes naar Notepad schelen! (uiteraard is het in veel gevallen best practice om een master measure aan te maken als dezelfde meting in meerdere objecten binnen de app wordt gebruikt)

Qlik Sense November 2020

Kleine nieuwe hebbedingetjes:

  • De insight advisor suggereert voortaan meer verschillende grafiektypes
  • De disclaimer in sommige objecten die wordt getoond als niet alle waarden (kunnen) worden weergegeven kan voortaan worden onderdrukt.
  • Het maximale aantal metingen in de Waterfall chart is verhoogd van 15 naar 50.
  • De minicharts die we sinds enige tijd in tabellen kunnen gebruiken hebben wat kleine verbeteringen gekregen.
  • Er is een nieuw, fris, theme beschikbaar gekomen waarin niet alleen kleuren uit de huidige huisstijl van Qlik voorkomen, maar ook frissere lettertypes worden gebruikt.

Samenvattend

Custom Business logic voor de Insights Advisor is veruit de ingrijpendste nieuwe feature in deze release, maar door het nog niet volledig ondersteunen van de Nederlandse taal voor veel van ons wellicht nog niet direct klaar voor prime time in onze productie-omgevingen. Geeft het echter een goede blik op Qlik’s opwindende visie op de toekomst van BI? Absoluut! Moeten we eigenlijk uit nieuwsgierigheid al mee gaan experimenteren? Zeker! Hopelijk snel meer hierover.

Verder worden we verwend met kleine verbeteringen die het leven van de ontwikkelaar gewoon weer net dat beetje fijner maken. Een mooie afsluiter van een tumultueus jaar. Zonder vuurwerk, dat wel.

N.B. Toch vuurwerk? Check de nieuwe features in Qlik Sense SaaS, waar Qlik Alerting voor het eerst beschikbaar is gekomen en de Insight Advisor Chat is uitgebreid: https://youtu.be/nk6DhrYF7hQ . Zodra deze functies breder beschikbaar komen, hier meer over.

Qlik Sense November 2020