Qlik Sense mei 2021:

Een fun-sized update, maar toch lekker

Een beetje ondergesneeuwd door al het spektakel afgelopen week van Qlik World. Qlik heeft de laatste iteratie van Qlik Sense Enterprise gereleased: May 2021. Qlik World (een uitgebreid verslag van mijn collega Mirjam van Kooten, hier te beluisteren in onze eerste podcast, is dé week van waar ik normaliter 5 jaar ouder van terugkeer.

Het tot het nulpunt geairconditioneerde congrescentrum, tientallen wandelkilometers per dag, maaltijden in de vorm van fun-sized candybars en geparfumeerde tapijtcleaner heb ik niet zo gemist, het terugverdienen van het toegangskaartje aan de open bar met geweldige Qlikkies van-over-de-hele-wereld-bar des te meer.

Dientegevolge heb ik wel zo fris als pasgevallen sneeuw kunnen kijken naar de jongste release van Qlik Sense. De eerste volgens het nieuwe releaseschema van vier releases per jaar, is in absolute aantallen nieuwe features niet zo’n spektakel als February 2021, maar afhankelijk van je toepassingen zit er best weer wat moois in.

Combo chart

De combo chart is natuurlijk hét object bij uitstek om de correlatie tussen twee of meer metingen met heel verschillende eenheden met elkaar te vergelijken. Dit is uitstekend mogelijk omdat je twee verschillende y-assen kunt toewijzen aan je metingen.

Designers in Qlik Sense hebben nu dezelfde controle over staven en lijnen als in de staaf- en lijndiagrammen, waardoor de bruikbaarheid en leesbaarheid van de combo chart enorm is verbeterd.

Hierdoor behoren voortaan ook horizontale staven tot de mogelijkheden in de combo chart.

Qlik Sense Mei 21

Active Grid dimensions

Een klein nieuw handigheidje tijdens het designen van apps: in de edit-mode worden in de rechteronderhoek van een geselecteerd object de afmetingen en de positie op de sheet grid getoond.

Vooral erg handig bij een narrow grid om in één oogopslag te zien dat je object op dezelfde plaats staat als iets op een andere sheet zonder voortdurend op-en-neer te klikken.

Qlik Sense Mei 2021

Self-service task management

Gebruikers met de relevante rechten kunnen nu direct vanuit de Qlik Sense Hub reloadtaken maken en wijzigen voor apps.

Conversational Analytics API

De fonkelnieuwe Qlik Sense Natural Language Broker API stelt ontwikkelaars in staat om een eigen client voor Insight Advisor Chat te ontwikkelen. Hiermee is “chatten met je data” dus niet langer alleen mogelijk vanuit Qlik Sense, maar ook daarbuiten.

Ik kan niet wachten tot ik hiermee aan de slag kan, het lijkt me heel gaaf om in de HippoLine Discord te kunnen chatten met onze eigen bot!

Kleinere nieuwigheden

  • Het video player-object kan nu overweg met YouTube-filmpjes
  • De performance van On-demand app generation is aanzienlijk verbeterd, wat dit een mooie oplossing voor nog meer big data-vraagstukken maakt
  • Er zijn nieuwe connectors voor Databricks en Azure Synapse toegevoegd aan Qlik Sense

Updaten?

Naast de beschreven nieuwe features is een behoorlijk aantal bugs opgelost.


Ronald van der Does, BI-consultant