Nieuwe features Qlik Sense juni 2020
‘Het belooft een hete zomer te worden’
Sinds enige jaren brengt Qlik vijf keer per jaar een nieuwe versie uit van haar ‘Data Analytics & Insights-producten’. Sinds enkele dagen is Qlik Sense juni 2020 de jongste loot aan de QS-boom en dat is alle reden voor Ronald van der Does, BI-specialist, om eens te kijken wat voor moois daar is te vinden voor gebruikers en ontwikkelaars. Er is veel gebeurd op het terrein van visualisaties en er zijn enkele nieuwe features.
Verbeterde visualisaties
Het afgelopen jaar zijn er meer dan 50 nieuwe visualisaties en verbeteringen aan bestaande visualisaties doorgevoerd en deze release heeft weer een aantal grotere en kleinere nieuwe verbeteringen. Klik hier voor een app met prachtige voorbeelden van de visualisatiemogelijkheden in Qlik Sense.
- Sparkline charts (minicharts)
Een favoriet onder QlikView-gebruikers en -ontwikkelaars: de sparkline of minichart in een tabel. Het levert een supersnel overzicht van de trendmatige ontwikkeling van een meting.
In Qlik Sense een sparkline toevoegen is bovendien een eitje, selecteer bij een meting in een tabel onder [Representatie] voor [Minidiagram] en kies een dimensie voor op de Y-as van je sparkline. Aanvullend kunnen kleuren voor de lijn en waarden worden ingegeven, zodat je hierboven in één oogopslag kunt zien dat ik in de tweede maand het meeste superkrachten heb ingezet.
- Verbeterde Bullet chart
De bullet chart is een geweldige manier om KPI’s over verschillende dimensies weer te geven. Een oorspronkelijk ontwerp van visualisatieguru Stephen Few, was er al enige tijd een bullet chart-extensie opgenomen in het Visualisation Pack. Het object heeft nu echter meer opties gekregen en is gepromoveerd tot een volwaardig Qlik Sense-diagram.
Let op dat je waar je de extensie uit het Visualisation Pack nog gebruikte, je het tijdig vervangt door het nieuwe object, de toekomstige ondersteuning van de extensie is niet gegarandeerd.
“Een van mijn persoonlijke favorieten wanneer het gaat om het weergeven van KPI’s. In één oogopslag zie je waar je staat en hoe dat zich verhoudt tot hoe je ervoor wilt staan.”
- Tabelopmaak
Bij het opmaken van tabellen kan nu ook worden gekozen voor het highlighten van rijen wanneer er overheen wordt gehoverd met de muisaanwijzer en is er meer controle over het formaat van de scrollbalken.
“Weer een paar fijne tweaks waarmee je de vormgeving van je app naar een hoger niveau tilt – als je tenminste de verleiding kan weerstaan fluorkleuren te gebruiken…”
- Verbeteringen aan het organigram
Het organigram bevat nu een home-button om in één keer terug te gaan naar een weergave van alle geselecteerde nodes én we hebben nu controle over de randkleur van de nodes.
“Kleine, maar fijne aanpassingen om het organigram nog meer te laten spreken.”
- Verbeteringen aan het filtervak
De uitlijning van waarden in een filtervak kan nu worden aangepast, wat aardig is, maar de mogelijkheid om een waarde naar het klembord te kopiëren steelt deze show.
“Had ik dit liever vijf jaar geleden al gehad? Absoluut. Ben ik er evenwel blij mee? Happy as a hippo!”
- Bereik kleurschalen aanpassen
Een andere inzending in de categorie “wie het kleine niet eert”: het aanpassen van het bereik van kleurschalen is nu aan te passen. Zo zorgt een uitschieter als Rick in onderstaand diagram er niet langer voor dat de schaal 12-100 is.
“Fijn om meer controle te hebben over de kleurovergangen. Nog niet genoeg? Ik gebruik ColorMix() nog steeds graag, zo kies ik ook de kleuren zelf!”
- Verbeteringen aan de custom tooltips
Er is nu nog meer mogelijk met custom tooltips. Zo kunnen ze ook in lijndiagrammen worden gebruikt, kan je expressies gebruiken voor de titel van je tooltip en kan je de standaardrijen verbergen, om zo alleen custom expressies te tonen. Een heel krachtig stuk gereedschap om in één visualisatie veel meer detailinformatie beschikbaar te maken.
- Qlik Sense Desktop Authenticeren tegen SaaS-edities!
Het is vanaf de June 2020-release nu ook mogelijk om een authenticatielink op te halen vanaf de profielpagina in Qlik Sense Business waarmee Qlik Sense Desktop kan worden ontgrendeld. Hiervoor is een gebruikerslicentie met ontwikkelrechten vereist.
“Geweldig nieuws voor Qlik Sense Desktop-gebruikers die niet over een Qlik Sense Enterprise-omgeving beschikken.”
- Compleet nieuw developer portal
Alle informatie rondom het ontdekken, leren en naslaan van de API’s waar het Qlik-platform op draait vind je voortaan in de Developer Portal. Hier vind je de referentiedocumentatie voor de API’s en libraries die tot je beschikking staan als Qlik-ontwikkelaar.
“Prachtig dat alle documentatie, voorbeelden en tools voor developers nu op één plek bij elkaar komen. Dit gaat een hoop googelen schelen!”
Over QS desktop
Vanaf 1 juli a.s. is Qlik Sense desktop alleen nog gratis voor een dertig dagen trialperiode. Ben je op dit moment gebruiker van een gratis versie, neem dan vooral even contact met ons op over de mogelijkheden om Qlik Sense te kunnen blijven gebruiken.