Qlik Sense februari 2019
Deze maand is een nieuwe release van Qlik Sense uitgekomen. Deze release biedt voor veel verschillende gebruikers leuke dingen. Qlik heeft zelf een app beschikbaar gesteld om de wijzigingen te laten zien en biedt ook een video aan. Maar Thijs zou Thijs niet zijn als hij zijn ongezouten mening over deze release niet onder stoelen of banken zou steken.
Thijs: ‘Deze release is een grote jongen, er zijn veel zaken gewijzigd en aangevuld. Wat interessant hierbij is, is dat Qlik er voor heeft gekozen om op veel verschillende terreinen verbeteringen aan te brengen. Waar voorheen in een major release vaak maar een onderwerp werd gekozen om verbeteringen in aan te brengen, zijn er nu op veel vlakken aanpassingen. Dit betekent wel dat de ontwikkelaar en gebruiker even moeten wennen.’
Doelgroep 1: de visueel ingestelden
In deze release is de visualisation bundle geïntroduceerd. Deze bundel kan je bij de installatie aanvinken en bevat meerdere objecten.
Zijn er nog nadelen aan deze visualisaties en waarom zit dit niet in het standaard-product is dan een logische opmerking die door de burelen van HippoLine gehoord werden.
Omdat het een bundel is en de volgende objecten niet in de standaard zitten, worden mogelijk niet alle opties in Qlik ondersteund. Qlik geeft zelf aan dat deze objecten niet gegarandeerd werken op mobiel, niet in NPrinting of in stories ondersteund worden. Ook kunnen deze objecten niet ge-exporteerd worden, en werken ze niet met alternate states. Uit onze ervaring kunnen we echter zeggen dat dit allemaal niet waar is.
Qua beperkingen merken we wel dat het niet altijd goed lukt om het ene object naar een ander type te converteren. Ook vermoeden we dat het opnemen in een bundle kan betekenen dat de objecten op termijn uit de bundle kunnen. Verder heeft het opnemen in de bundle een juridisch aspect: meestal zijn deze objecten door derden ontwikkeld en heeft Qlik deze omarmd. Daarmee ligt het intellectueel eigendom bij meerdere partijen.
Voor de volgende voorbeelden worden issues uit een ticketsysteem gebruikt. Deze worden door de gebruiker in een bepaald dagdeel ingeschoten en vervolgens verwerkt.
Funnel Chart
Hierin worden de gegevens getoond over verschillende stages in een proces. Je ziet dat van de issues in de ochtend, uiteindelijk in de avond maar 17% onopgelost blijft bijvoorbeeld.
Sankey Chart
Ook dit object geeft een weergave van flows, wat gaat er uit bakje 1 naar welk bakje in dimensie 2.
Zo zie je bijvoorbeeld dat het gros van de issues die in de avond worden ingeschoten door Tim worden opgepakt
Radar Chart
Hier een weergave van het aantal tickets naar gebruiker per uur.
Thijs: “Ik zou niet weten waarom iemand ooit een dergelijke chart zou willen gebruiken. Het wordt al snel onleesbaar en voor dergelijke visualisaties zou een barchart normaliter een stuk overzichtelijker zijn. Nog beter is de heatmap, die sinds deze release ook beschikbaar is”.
Heatmap
Thijs: “Dit toont hetzelfde maar dan wel overzichtelijk. Met dit object ben ik heel erg blij. Hiervoor moest je zelf een tabel maken en heel omslachtig zelf de kleuren maken. Nu gebeurt dit automatisch!”
Multi KPI
Thijs: “Hiermee krijg je ontzettend veel nieuwe mogelijkheden om data netjes te tonen. Je kan per dimensie de cijfers op fraaie wijze laten zien, je kan alles aan de opmaak wijzigen en ook bijvoorbeeld mini-grafieken toevoegen. Het nadeel hiervan is dat er een enorme breuk is met de traditionele manier van opmaken zoals die in Qlik Sense was. Je kan nu letterlijk elke pixel weer tweaken. Ik weet niet of mensen daar per se heel gelukkig van worden. Het is wel erg fijn om nu niet meer alle kerngetallen per dimensie (dus per agent bijvoorbeeld) uit te moeten schrijven.”
Word cloud
Thijs: “Hartstikke mooi om je visueel ingestelde manager te overtuigen dat Qlik echt elke vorm van visualisatie kan aanbieden. Daarna nooit meer naar kijken, dit is wellicht de minst nuttige toevoeging in deze release. Gebruik gewoon een barchart!”
Network chart
Als er een relatie tussen verschillende nodes in je data zit, kan je deze visualisatie nu gebruiken.
Thijs: “In een beperkt toepassingsgebied is dit een welkome uitbreiding. Wat jammer is, is dat de styling standaard behoorlijk afwijkt van de standaardstyling van Qlik Sense. Dit werkt enigszins bevreemdend.”
Doelgroep 2: de hippe mensen
Hoewel we bij HippoLine merken dat het mobiele gebruik van Qlik Sense apps maar langzaam toeneemt, in ieder geval niet zo snel als Gartner ons doet geloven, is het gebruik van data-analyse op mobiele devices wel iets wat bij veel organisaties leeft.
Om hieraan tegemoet te komen zijn er wat verbeteringen:
Naast een iOS app is er nu eindelijk ook een Android app. Hiermee hoef je niet te browsen naar je hub maar kan je zaken direct openen. Ook bieden deze apps op je telefoon of tablet extra manieren om in te loggen die je via de browser niet hebt.
Wat misschien nog belangrijker is: in de mobiele apps voor zowel Android als iOS worden extensies nu officieel ondersteund. Dit betekent dat je allerlei visualisaties nu kunt loslaten zonder je zorgen te hoeven maken of alle gebruikers dit wel kunnen zien.
Doelgroep 3: de hands-on analyst/ontwikkelaar/nerds in het algemeen
De expression editor laat nu direct zien wat je inputwaarde is als je een dollar-expansion gebruikt. Voor normale mensen: soms moet je in een berekening eerst een andere berekening doen. Daarvoor gebruik je de $-functie. Voorheen kon je niet zien wat het resultaat daarvan was, maar nu verschijnt dat direct. Gevolg: veel minder syntax-fouten.
Als je de berekening invoert:
Zie je nu onderin:
Thijs: “Naast de mogelijkheden om je set analyse dmv je huidige selecties en/of bookmarks te doen uit de vorige release, is dit weer een methodiek om developers te ondersteunen. Fijn!”
Ook nieuw is de share-button, die in de dashboard bundle is opgenomen:
Hiermee kan je je plek in het document en alle toegepaste selecties in 1 keer kopieren, om deze bijvoorbeeld naar een collega te sturen. Dit werkt een stuk soepeler dan bladwijzers, en is met name als het gaat om troubleshooting van de applicatie erg prettig.
Verder is de lay-out veranderd van je hoofdscherm:
Je gaat van je gegevensmodel (links) naar het ‘normale’ dashboard of naar je stories. Anders hieraan is dat je niet meer hoeft te wachten tot er een nieuwe pagina wordt geopend, dit gaat direct.
Tenslotte zijn de menu’s versimpeld: alles wat in meerdere tabjes te vinden was is nu onder 1 simpel dropdownmenu linksboven opgenomen. Ook kan je bij het editen van een tabblad de linker- en rechterpanelen laten verdwijnen. Daardoor heb je meer ruimte en overzicht.
Doelgroep 4: de big data liefhebbers
De Qlik Associative Big Data Index is nu beschikbaar. Dit betekent dat organisaties waar gruwelijk veel data aanwezig is in bijvoorbeeld een Hadoop cluster nu officieel ondersteund worden.
Hoe werkt dit? Normaliter laadt Qlik Sense alle data die nodig is in het geheugen. Als er echter zo ontzettend veel data is dat dit never nooit gaat passen, ga je de QABDI gebruiken. Hierbij heb je wel de voordelen van het associatieve datamodel en de selectiemethodiek waar Qlik zo goed in is, maar gebeurt het berekenen door het Hadoop cluster zelf. Er wordt dus geen data meer getransferred, maar wel geindexeerd.
Hierdoor is de hoeveelheid data nu nooit meer een probleem voor je Qlik app; het past altijd!
Doelgroep 5: de rapporteurs
Een aantal organisaties gebruikt nog QlikView omdat NPrinting niet de volledige functionaliteit biedt op Qlik Sense die ze wel op QlikView krijgen.
Deze verschillen zijn nu nog kleiner gemaakt en er zijn verbeteringen in NPrinting toegepast:
Je kan nu ook variabelen gebruiken in je emails, zowel in de titel als in de mailtekst zelf. Hierdoor kan je NPrinting nog persoonlijker gemaakt worden.
Je kan nu ook hard opgeven wat de dimensies zijn van de afbeeldingen van Qlik Sense. Dit resizen was eerder niet mogelijk waardoor sommige afbeeldingen er raar en verwrongen uitzagen. Het resizen gebeurt nu bij het maken van de afbeeldingen, in tegenstelling tot voorheen waarbij eerst de afbeelding werd gemaakt en daarna pas geresized. Dat ziet er een stuk beter uit.
Conclusie
Thijs: “Zoals eerder gezegd, deze release heeft voor veel verschillende gebruikers wat nieuws. Persoonlijk ben ik erg blij met deze release! Met name de verbeteringen voor ontwikkelaars zijn voor mij erg prettig, maar dan preek ik vooral voor eigen parochie.
Vanuit de eindgebruiker zijn vooral de multi-KPI chart en de heatmap zeer welkome aanvullingen. Nadelig daarbij wel is de ongewisse status van de bundels, het is niet helemaal duidelijk welke kant Qlik hiermee op wil.
Als je bijvoorbeeld de november-release overgeslagen hebt, zou ik ernstig overwegen om wel de februari-release te installeren. Bij elke feature-release zitten wel zaken die het leven voor de ontwikkelaar, eindgebruiker en systeemadministrator een stuk rooskleuriger maken.”