Qlik Sense biedt designer meer tools
In november heeft Qlik de vijfde en laatste update van 2018 uitgebracht voor Qlik Sense. En designers van Qlik-apps zullen content zijn met de uitbreidingen omdat zijn meer mogelijkheden krijgen om het scherm en de bediening van de app te verbeteren!
Naast het invoegen van vertrouwde functies uit QlikView, heeft Qlik ook weer enkele handige nieuwe tools geïntroduceerd. Marijn Boerman, BI-consultant en GIS-specialist, deelt zijn bevindingen.
In een filmpje worden de nieuwe functies gepresenteerd, maar ik wil graag een aantal van de nieuwe functies aanstippen:
1 – Set analyse builder
Set analyse wordt door developers toegepast in expressies (tegenwoordig measures) om specifieke selecties “vast te zetten” voor desbetreffende berekeningen. De syntax hiervan is aan de complexe kant voor minder ervaren designers en zorgt voor een drempel tot het toepassen van deze handige functionaliteit. In de nieuwe update is het mogelijk om bij het maken van de expressie de optie Set analyse aan te vinken. Vervolgens zet Qlik je huidige selectie als set analyse in je expressie! Hier kun je vervolgens nog veel verder mee gaan werken, maar de eerste drempel is hiermee een stuk lager geworden!
2 – Alternate states zijn weer terug
Hiermee kan de eindgebruiker eenvoudig twee verschillende selecties benchmarken. Voor de ervaren analist is deze functionaliteit ideaal om snel vergelijkingen uit te voeren. Let op: meerdere ‘states’ van selecties kunnen voor beginnende eindgebruikers complex zijn.
3 – Ook de actieknoppen zijn weer terug
Stuur een variabele aan, maak met één druk op de knop een selectie op meerdere velden of vereenvoudig het bladeren door de werkbladen met navigatie knoppen. (actieknoppen) Zo kan de designer qua navigatie een andere beleving voor de eindgebruiker creëren. a. Nieuqwe knop: uitvoeren NPrinting report taak.
4 – Het container object is er nu ook in Sense
Deze beheer je in de master item visualisaties. De ruimte op het scherm is zo voor meerdere visualisaties beschikbaar.
a. Het container object kan ook zonder tabs bovenaan. Welk object getoond wordt is dan afhankelijk van een zelf ingestelde voorwaarde. Heb je bijvoorbeeld een staafgrafiek per afdeling, dan kun je deze laten wijzigen in een pivot tabel per medewerker bij selectie van één afdeling.
5 – Barchart / piechart als extra laagoptie in het kaartobject
Hiermee zijn verdelingen op regioniveau goed weer te geven. Vooral de tooltip (zie rechtsonder) is hierbij erg handig om snel de verdeling binnen één regio te bekijken.
6 – Andere uitbreidingen
- Selectie in de ‘date range picker’. Hier kun je snel een aantal dagen op rij of meerdere maanden selecteren in een agenda look and feel.
- Slider, input box of knop voor variabele (veel gebruikte extensie).
- Meer visualisatie opties van de piechart (zie hieronder)
- Voorgestelde visualisaties zijn nu zelflerend. Daarbij kan de designer Qlik assisteren door aan te geven of iets nuttig is en of een veld een dimensie of feit is.
- One selected value: je kan voor een veld aangeven dat er altijd 1 waarde geselecteerd moet zijn. Is in sommige gevallen handig. Bijvoorbeeld als je wil afdwingen dat de gebruiker altijd naar 1 producttype tegelijk kijkt.
Nog te wensen…
In deze laatste update van 2018 heeft Qlik goed geluisterd naar de feedback uit de community. Natuurlijk hebben wij als ontwikkelaars nog meer wensen. Een rondje langs collega’s leverde het volgende op:
- rapportage functie die update met nieuwe data / nieuwe selectie
- uitlegtekst onder ‘?’ bij objecten + eenvoudig notities delen
- cyclische groepen
- animatie functie (vooral van tijd)
- meer functies en condities per object / measure
- compare period functie in plaats van de omslachtige AsOf table.
Een aardig rijtje wensen die we hopen terug te gaan vinden in de updates van 2019 zodat we onze klanten in Qlik Sense nóg beter van dienst kunnen gaan zijn! We houden in ieder geval een vinger aan de pols. Meer weten, neem gerust contact met mij op. Reageren op dit blog kan ook en delen wordt op prijs gesteld.