Qlik Sense augustus 2021:

Vier verbeteringen op een rij

Nu iedereen terug is van vakantie, heeft Qlik eind augustus een nieuwe release uitgebracht. De zomer is voor sommige bedrijven een rustige periode, dit lijkt ook het geval voor deze release. Er zijn wat kleine aanpassingen gedaan die de ontwikkelaar net wat meer mogelijkheden gaat geven qua presentatie, een stukje uitbreiding geven voor de Insight Advisor en er zijn wat bugs gecorrigeerd. We lopen ze even na.

Verbetering 1: Staven secundaire as combo chart

Qlik was in de release van mei al bezig met toevoegingen in de combo chart en gaat daar in deze release mee verder. Op de secundaire as kun je nu ook kiezen voor de presentatie van de data in een staafdiagram in plaats van alleen een lijn. Hierdoor kun je in een combo chart (combinatiegrafiek in normaal Nederlands) een mooie vergelijking tussen twee metingen maken met verschillende eenheden in één figuur.

Extra feature is de mogelijkheid om iedere meting in deze combo chart een eigen kleur te geven met een kleur expressie. Voordeel hiervan is dat je in het figuur de kleuren van de metingen kan aanpassen, voorheen stuurde je de kleuren voornamelijk aan via masteritems. Nu kan je even snel de ene staaf, de kleur zonnegeel geven en de andere staaf nachtblauw.

Goed om te weten dat gevoelige data (in Qlik Sense, QVF en QVD files) encrypt kan worden. Op deze wijze wordt data extra beschermd en de toegang tot data beperkt. De encryptie wordt ingesteld in de Qlik Management Console (QMC) en beveiligd met een certificaat. Encryptie op QVF en QVD files is mogelijk vanaf Qlik Sense versie september 2019.

Qlik Sense augustus 2021

Verbetering 2: Online afbeeldingen direct weergeven in tabellen en kaarten

Heb je een online bibliotheek van jouw huisstijl? Maak dan zeker gebruik van de functie om de plaatjes van het web gelijk in jouw applicatie te gebruiken. Ook handig als jouw huisstijl wijzigt; dan is jouw applicatie mooi up to date.

Qlik Sense augustus 2021

Verbetering 3: Donkere modus kaarten

Mocht je meer ontspanning zoeken op jouw beeldscherm of zijn jouw apps donker ingericht, denk dan eens na over de nu beschikbare donkere basis kaart in Qlik. Met deze kaart kan je het donkere thema ook daarin voortzetten.

Qlik Sense augustus 2021

Verbetering 4: Insight advisor kijkt naar onderliggende data

De Insight advisor van Qlik is een stukje slimmer geworden waarmee nu de gedeelde informatie tussen velden kan analyseren en scoren.  Hiermee krijg je een indicatie in hoeverre het ene veld het andere veld beïnvloed. Dit geeft je een beter beeld tussen de relaties en afhankelijkheden in jouw data. Voor de technici onder ons die dit ook zelf willen scripten; speel eens met de MutualInfo grafiek functie.

Tot slot zijn er ook nog aardig wat bugs weer opgelost. Meer daarover in de release notes  Download Release Notes (299 downloads )  

Over QS desktop

Sinds juni vorig jaar is Qlik Sense desktop alleen nog gratis voor een dertig dagen trialperiode. Ben je op dit moment een gebruiker van een gratis versie, neem dan vooral even contact met ons op over de mogelijkheden om Qlik Sense te kunnen blijven gebruiken.