Power BI of Qlik Sense?

Battle Royale…

Op zoek naar een BI-tool? Dan heb je vast wel eens gehoord van Microsoft Power BI of Qlik Sense. Dat zijn twee populaire Business Intelligence (BI) oplossingen. Wij krijgen regelmatig de vraag: welke van de twee is het beste? En waarom werkt HippoLine vooral met Qlik? Ruth Martoredjo, junior BI-consultant, geeft antwoord en vergelijkt de twee in dit blog.

Microsoft Power BI

Microsoft heeft met Power BI de afgelopen jaren een stevige marktpositie veroverd. IT-adviesbureau Gartner kwalificeert Power BI als ‘marktleider in het zogeheten Magic Quadrant voor Analytics & BI Platforms’. Die positie heeft Microsoft deels te danken aan het feit dat Power BI is ontwikkeld als SaaS-oplossing op het cloud platform Microsoft Azure, dat onderdeel uitmaakt van het populaire Microsoft 365. Daardoor heeft Microsoft een voorsprong op andere BI-softwareleveranciers. Daarnaast is de eenvoudige aansluiting van Power BI met Microsoft clouddiensten, waaronder Microsoft Dynamics 365, SQL en Azure Active Directory (op het eerste gezicht) een populaire keuze.

Qlik Sense

Qlik is al lange tijd marktleider als het gaat om snelle BI-oplossingen. Qlik biedt organisaties de keuze om een BI-omgeving in te richten op een lokale server (on-premise), een SaaS-oplossing in de cloud of een combinatie van beiden. Gebouwd voor snelle implementatie en configuratie maakt Qlik rechtstreeks verbinding met een breed scala aan databronnen. Wat Qlik onderscheidt van andere BI-oplossingen is de gepatenteerde Associative Engine. Met die technologie kunnen razendsnel relaties binnen de data worden geïdentificeerd en dat leidt tot snellere inzichten.

Ondanks verschillende kanshebbers op het BI-spectrum van datawarehousing (DWH), kunnen er maar weinig op tegen de flexibiliteit en korte ontwikkelingscyclus van Qlik. Tot twee jaar geleden zouden daarom niet veel analisten de vraag hebben gesteld of ze moesten overstappen van QlikView. Echter is door de steeds snellere verschuiving naar cloud computing de vraag naar een SaaS-oplossing in de cloud enkel toegenomen. Hierdoor is – naast de sterk concurrerende QlikView  –  de SaaS-oplossing Qlik Sense gelanceerd.

Het één of het ander?

Op het eerste gezicht lijken de zichtbare BI-functionaliteiten van Power BI en Qlik Sense hetzelfde. Toch zijn er significante verschillen in de manier waarop Qlik en Power BI worden ontworpen en geïmplementeerd. Wat is er anders? Wat mij betreft overtreft Qlik Sense Power BI op de volgende onderdelen:

  1. Voorspelbaarheid van de kosten.
  2. Self Service BI voor iedere type gebruiker.
  3. De vrijheid om elke gewenste omgeving te gebruiken.

Ik licht die onderdelen even toe.

Voorspelbaarheid van kosten

Zetten we Power BI en Qlik Sense naast elkaar, dan stuiten we direct op het uiterst verleidelijke ‘gratis’ van Power BI. Maar let op, nemen we de Total Cost of Ownership (TCO) voor aanschaf en onderhoud onder de loep, dan wordt al snel duidelijk dat ‘gratis’ te mooi is om waar te zijn. Om bijvoorbeeld (extra) gebruikers en mogelijkheden aan Power BI toe te voegen, moeten extra producten, licenties en capaciteit worden aangeschaft. Wil je toegang tot lokale databronnen, of gebruik maken van een datawarehouse, dan zul je met Power BI toch echt gebruik moeten maken van andere betaaldiensten van Microsoft.

  • Power BI lijkt (spot)goedkoop, maar de verborgen kosten leiden tot hogere kosten op jaarbasis.
  • Qlik daarentegen heeft een lagere TCO. Door middel van een eenvoudig licentiemodel heeft Qlik vaste prijsmodellen, waardoor gebruikers toekomstbestendig zijn tegen grote ongeplande kosten, ook bij het uitbreiden van het aantal gebruikers! Daarnaast betaal je ook niet voor extra servercapaciteit.

Kosten Power BI of Qlik Sense

De gratis versie van Power BI werkt alleen voor individueel gebruik. Wil je kunnen delen en samenwerken met anderen, dan heb je minimaal de Power BI Pro licentie nodig. Er zijn twee soorten Power BI-licenties mogelijk: Pro en Premium. De kosten van een Power BI Pro licentie bedraagt $9.99 per maand per gebruiker of is gratis inbegrepen in de duurdere Office Enterprise variant; Enterprise-E5. Wil je de data liever op je eigen server bewaren, dan heb je de Power BI Premium licentie nodig. De Premium licentie bestaat uit twee onderdelen. Allereerst schaf je Power BI Pro aan voor elke gebruiker, maar koop je daarnaast ook ruimte op de server van Microsoft (een P1 node start bij $4995 per maand voor 25 GB RAM capaciteit). Met Power BI Premium kun je onbeperkt niet-actieve gebruikers leesrechten geven zonder extra kosten per gebruiker. De niet-actieve gebruikers kunnen alleen dashboards en rapporten bekijken, niet maken. Voor actieve gebruikers zal een Pro licentie per gebruiker toch moeten worden aangeschaft. In september 2020 is de tweede generatie van Power BI Premium aangekondigd, genaamd Premium Gen2. Premium Gen2 bevat dezelfde mogelijkheden als de Pro licentie en biedt Premium per gebruikerslicentie naast per capaciteit. Premium Gen2 is momenteel enkel beschikbaar als preview.

Selfservice voor iedere type gebruiker

De meeste organisaties beschikken over grote partijen data en hebben de ambitie om datadriven te zijn: zij willen maximale kennis halen uit hun data halen. Hoe doe je dat? Voorheen was data vooral het domein van IT’ers en ontwikkelaars, maar inmiddels hebben we te maken met selfservice BI voor elk type gebruiker. Niet-technische gebruikers zijn nog altijd sterk afhankelijk van een IT-expert om een rapport in Power BI te maken. Power BI is namelijk gebaseerd op query’s en vereist SQL-programmeervaardigheden. Ook moeten gebruikers de talen DAX, M en MDX kennen, wat net te ver gaat voor niet-technische gebruikers.

Qlik is daarentegen één van de beste selfservice BI-oplossing en houdt rekening met het verschil in vaardigheden van de gebruiker. De gebruiksvriendelijke interface en de associatieve engine stellen gebruikers in staat relaties binnen de data te identificeren zonder ’te verdrinken’. Qlik Sense-gebruikers zijn minder afhankelijk van hun afdeling IT. Ook dat resulteert in een lagere TCO.

Vrijheid om elke gewenste omgeving gebruiken

Een ander opvallend verschil tussen Qlik en Microsoft is de beperkte BI-omgeving van Power BI. Gebruikers van Power BI kunnen enkel terecht op het cloud platform Microsoft Azure, tenzij je bereid bent serieuze concessies te doen. Op veler verzoek heeft Microsoft de lokale oplossing Power BI Reporting Service gelanceerd voor het publiceren van rapporten. Die dienst ondersteunt alleen rapporten die met eindgebruikers worden gedeeld. Daardoor mis je nogal wat functionaliteiten. Zo is er bijvoorbeeld geen ondersteuning voor apps, dashboards en R-scripts, en bovendien is hiervoor een aparte versie van Power BI Desktop nodig. Met Power BI zit je vast aan Microsoft Azure of moet je genoegen nemen met een uitgekleed product. Als je als moderne organisatie een platform wilt dat data uit meerdere bronnen ophaalt, beheert en analyseert, dan loop je met Power BI tegen belemmeringen op.

En er is nog een belangrijk bezwaar: voor het ontwikkelen van een dashboard heb je nog altijd PowerBI Desktop nodig is. Daardoor loop je het risico dat mensen in hun eigen omgeving mogelijk gevoelige data kunnen delen. En dat is vast niet wat je wilt. Uiteindelijk wil je alle controle houden over je eigen data. Qlik Sense biedt je die vrijheid om je data in elke gewenste omgeving te gebruiken. HippoLine biedt een eigen BI-SaaS platform, eveneens op Nederlandse bodem. Naast SaaS doen wij ook aan lokaal beheer en onderhoud op uw eigen beveiligde server.

Conclusie

Terug naar de vraag: welke BI-oplossing is de beste? Dat ligt er aan.

  1. Power BI en Qlik Sense zijn allebei krachtige BI-oplossingen en goed in ad-hoc rapportages en data-integraties.
  2. Als je als organisatie gebruik maakt van de volledige betaaldiensten van Microsoft – en bijvoorbeeld al een datawarehouse met Microsoft SQL en SSIS/SSAS in Microsoft Azure hebt  – dan kan Power BI best een logische keuze zijn.
  3. Zo niet, dan is vanuit ons perspectief Qlik de duidelijke keuze voor toekomstbestendigheid. De TCO van Qlik is vrijwel altijd een stuk lager dan Power BI.
  4. Daarnaast bevat Qlik een van de beste selfservice BI-oplossing voor gebruikers met verschillende (technische) vaardigheden en zijn gebruikers minder afhankelijk van IT-experts.
  5. Tot slot biedt Qlik de vrijheid om elke gewenste omgeving te gebruiken, terwijl Power BI zich beperkt tot een eigen Microsoft Azure cloud platform of een lokale versie met beperkte functionaliteiten.

Kortom, dat zijn de voornaamste redenen waarom BI-consultants van HippoLine veelal met Qlik werken. Wil je dat wij met je meedenken over de mogelijkheden? Aarzel niet om contact op te nemen, wij helpen je graag verder.