Data Talks

Hoe je van (domme) data slimme informatie maakt

Wij praten graag over ons vak, business Intelligence en de nieuwste data trends. Bovendien luisteren onze specialisten zelf graag naar podcasts. Dus besloten we om die zelf ook te gaan maken: Data Talks, met Joël Batenburg van input2media.

Geen wekelijkse of maandelijkse afleveringen, maar alleen als we écht wat te melden hebben. Ook te beluisteren via Spotify, Google Podcast en RSS.

Data Talks

Blijf up-to-date via je eigen favoriete kanaal

Dirk Groot is ‘zwerfafvalanalist’ en oprichter van Zwerfinator. Hij loopt nu een jaar of tien langs straten en parken om zwerfaval op te rapen én te documenteren. Met die data krijgt hij het afvalprobleem op de bureaus van beleidsmakers en bedrijven. ‘Natuurlijk moeten mensen hun rotzooi netjes opruimen. Maar er moet meer gebeuren, ook bij de bron en in het systeem. Als je dat wilt veranderen is data cruciaal om een vuist te maken’, aldus Dirk Groot in een nieuwe aflevering van Data Talks – februari 2023.

‘Duurzaam wonen begint met de juiste data’, zegt Neriman Polat, manager Hypotheken bij a.s.r. Zij nam onlangs een Groene Lotus Award in ontvangst, de prijs voor de hypotheekverstrekker die het meest vooruitstrevend is op het terrein van woningverduurzaming. Neriman vertelt in onze podcast hoe a.s.r. data en business intelligence gebruikt. Januari 2023.

Fusies en overnames. De wereld van de educatieve uitgeverijen is in beweging. Noordhoff is een merk van moederbedrijf Infinitas Learning. Hoe zet deze grote speler data in om hoogwaardig lesmateriaal te maken én de concurrent een stap voor te blijven? Mark Julsing is te gast, senior manager Data & Analytics bij Infinitas Learning. Mark is co-auteur van het in 2022 verschenen studieboek ‘praktijkgericht onderzoek met data’. Mirjam van Kooten (CEO HippoLine) vertelt in de podcast wat zij van het boek vindt. September 2022.

Hoe maakt de verzekeringsmarkt van data slimme informatie? Daarover Justin Schlee, strategisch directeur bij ANVA. ANVA en HippoLine hebben hebben afgelopen jaar samen het HippoLine Insurance Platform (HIP) en een datawarehouse gebouwd. Justin Schlee: ‘Dat biedt mooie kansen, maar we moeten dat verhaal goed uitleggen aan onze klanten.’ – Juli 2022.

Meer grip op het werk en minder administratieve rompslomp. Inspectieteams GGD West-Brabant presteren beter met een THZ-dashboard. Data Talks met Babette de Nijs en Ronald van der Does. – Februari 2022

HDN (Hypotheken Data Netwerk) vertegenwoordigt als coöperatieve vereniging ruim vijftig kredietverstrekkers en verzekeraars in ons land. De organisatie levert de standaard en het platform met ruim veertig dashboards, gebouwd door onze mensen. Arjen de Bake is bij HDN verantwoordelijk voor innovatie en datamanagement. Data Talks – december 2021

De sector transport en logistiek is belangrijk bij het terugdringen van CO2-uitstoot. Rhenus Logistics, logistiek dienstverlener, zet BI in om de sector te vergroenen. Daniel Stadhouders, BI-manager bij Rhenus vertelt erover in de vierde aflevering van Data Talks. Daniel was jarenlang IT’er, maar hij haalt meer voldoening uit BI. Data Talks, augustus 2021.

Om een ladder te beklimmen begin je onderaan. En door veel te oefenen verbeteren de prestaties. Dat geldt in de sport, maar ook als je dashboards en apps bouwt. Over trainen op hoog niveau een goed gesprek met Marijn Boerman, volleybaltrainer én BI-specialist/trainer. Data Talks, juli 2021.

Het is bewezen dat onze hersenen eerder worden geprikkeld door een beeld of een gedachte dan door het woord. Dat maakt datavisualisatie zo belangrijk en dwingt designers en bouwers van dashboards tot het maken van keuzes. Wat zijn volgens Ruth Martoredjo, BI-specialist, de do’s and dont’s? Data Talks, juni 2021.

Data Talks mei 2021

Een terugblik op QlikWorld, het online evenement van Qlik, BI-softwareontwikkelaar. Mirjam van Kooten nam deel aan enkele sessies en praat je bij over Active Intelligence, hoe data jou weet te bereiken (in plaats van andersom); over algoritmen, en waarom je die vooral niet heilig moet verklaren. Hoe stel je aan data de juiste vragen? Mirjam bespreekt de visie van schrijver/journalist Malcolm Gladwell.