Podcast: De nieuwste trends in Business Intelligence (BI)

Terugblik QlikWorld conference in Las Vegas

Mirjam, Ronald en Bastiaan bespreken de nieuwste trends in BI in een nieuwe podcast van HippoLine. Ze delen hun ervaringen van QlikWorld, een conferentie die onlangs plaatsvond in Las Vegas.

Een van de trends die naar voren kwam, is de verschuiving van data naar de cloud. Volgens Gartner, een gerenommeerd onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologiesector, zal meer dan de helft van alle bedrijven en organisaties in 2025 hun data in de cloud hebben. Mirjam van Kooten, CEO van HippoLine, legt uit dat dit een vereenvoudiging betekent van veel werk voor klanten die momenteel migreren naar de cloud. Ze benadrukt het belang van crossovers, waarbij een deel van de data intern wordt gehouden, terwijl het dashboard en andere functionaliteiten in de cloud worden gehost, zoals op het HippoLine Insurance Platform (HIP).

Paradepaardje ChatGPT

Tijdens QlikWorld werd ook de nadruk gelegd op ChatGPT als een paradepaardje van Qlik. Deze ontwikkeling past binnen de bredere visie van Qlik om complete data-integratie en cloudoplossingen te bieden, waarbij standaardisatie van verschillende mogelijkheden, zoals ChatGPT, centraal staat. Bastiaan van den Broek, Data Engineer, wijst ook op de ontwikkeling van Qlik AutoML, waarmee eenvoudig machine learning-modellen kunnen worden getest. Het gebruik van ChatGPT kan bijvoorbeeld helpen bij het genereren van code, waardoor data engineers mogelijk efficiënter kunnen werken.

Ronald, Mirjam en Bastiaan in de ‘nieuwe studio’ op de benedenverdieping van HippoLine in Moordrecht.

Beslissers belangrijk

Ronald van der Does, Managing Director, benadrukt dat in een snel veranderende wereld waarin beslissingen steeds sneller moeten worden genomen, data essentieel is om inzichten te verkrijgen en effectief te kunnen schakelen. De toepassing van geavanceerde analysemogelijkheden automatiseert een deel van de operationele besluitvorming in BI en helpt managers bij het nemen van beslissingen over actuele processen en het schetsen van verwachtingen voor de toekomst. De exponentiële groei van informatie leidt ook tot nieuwe functies en specialisaties. Mirjam noemt de opkomst van “decision officers” en “decision engineers” die zich bezighouden met het nemen van beslissingen binnen organisaties. Ze fungeren als verkeersleiders, die de data, technologie, bronnen en de bedrijfsvoering beoordelen en op basis daarvan schakelen en adviseren.

Met collega's van Mail & Deploy

Een ontmoeting met netwerkpartner Mail & Deploy – The Reporting Suite for Qlik. We zijn enthousiast over de samenwerking omdat hun krachtige rapportage-extensie ons in staat stelt om moeiteloos heldere BI-rapporten te delen.

Kosten BI

Wat betreft de kosten van BI, merkt Mirjam op dat de prijs aanzienlijk is veranderd door de jaren heen. Vroeger moest een grote klant een aanzienlijk bedrag betalen voor de installatie van de software op hun eigen servers, terwijl nu klanten al voor een paar tientjes per maand aan de slag kunnen met BI. Ze benadrukt echter dat nieuwe features binnen BI nog steeds extra kosten met zich mee kunnen brengen.

Luister naar de podcast voor een diepgaandere discussie over deze trends en ontwikkelingen in BI.