Oude Meesters en datavisualisatie:
‘Hoe zouden Da Vinci, Picasso en Van Gogh data visualiseren…’
Hoe zou een datavisualisatie in Leonardo da Vinci’s nauwkeurige tekenstijl eruit hebben gezien? Zou Pablo Picasso in een dashboard abstracte vormen gebruiken? En zou Vincent van Gogh kleurrijke, gedurfde datavisualisaties maken?
Stel je voor dat Da Vinci, Picasso en Van Gogh hedendaagse data- en/of bi-analisten waren. Hoe zouden hun datavisualisaties en dashboards eruitzien? Ruth Martoredjo, BI-specialist bij HippoLine, onderzoekt in dit blog hoe de grote meesters van de schilderkunst te werk zouden zijn gegaan. Bekijk onze ‘klassiekers’ en laat je vooral inspireren…
Ik ben te werk gegaan met behulp van het AI-systeem (oftewel kunstmatige intelligentie) Midjourney dat afbeeldingen genereerd op basis van tekstuele beschrijvingen.
Leonardo da Vinci
Laten we beginnen met Leonardo Da Vinci (1452-1519), naast een bekwaam schilder was hij onder meer beeldhouwer, architect, wetenschapper en uitvinder. Hij wordt gezien als het schoolvoorbeeld van de homo universalis (de universele mens). Als genie had het hem weinig moeite gekost om een dashboard te bouwen met datavisualisaties die meteen doen wat ze moeten doen: een duidelijk verhaal vertellen! Leonardo’s zeer nauwkeurige tekenstijl zou waarschijnlijk ook worden weerspiegeld in zijn datavisualisaties van gedetailleerde grafieken en diagrammen met beknopte informatie.
Rembrandt
Vervolgens hebben we Rembrandt van Rijn (1606-1669), onze Hollandse meester uit Leiden. Zijn stijl wordt ook wel clair-obscur ‘licht naar donker’ genoemd. Op een overwegend gele of bruine ondergrond bouwde hij zijn werk laag voor laag op met lichte en donkere kleuren. Rembrandt’s donkere, vaak sombere stijl zou vast ook heel herkenbaar zijn in zijn datavisualisatie.
Van Gogh
Na Rembrandt is Vincent van Gogh (1853-1890) de meest beroemde kunstschilder van ons land. Zijn werk zit vol emoties en gedurfde kleuren. Wist je dat Van Gogh aanvankelijk predikant wilde worden? Zijn preken waren zo fel, dat de kerkbezoekers er bang van werden. De schilder gebruikte bewust kleuren om vooral de stemming vast te leggen. Als bi-analist zou hij die emoties graag willen overbrengen door kleurrijke explosies van informatie. Dat kleurgebruik zou absoluut de intensiteit van de boodschap hebben vergroot.
Picasso
Kleur is ook enorm belangrijk voor Pablo Picasso (1881-1973). Met zijn rechte lijnen en hoekige vlakken waren zijn schilderijen vooral ook abstract. Als bi-analist zou hij waarschijnlijk ongebruikelijke vormen en meesterlijke kleurencombinaties gebruiken om trends weer te geven. Zijn datavisualisatie zou een in het oog springend meesterwerk zijn dat zich meteen onderscheidt van de massa.
Salvador Dali
Tot slot nog een andere meester. De wereldberoemde Spaanse schilder Salvador Dali (1904-1989). Dalí stond bekend om zijn absurde, vreemde schilderijen. Dingen die eigenlijk niet mogelijk waren, schilderde hij op een realistische manier zodat de mensen die zijn schilderijen zien in de war worden gebracht. Ook was hij een meester in de techniek van trompe-l’oeil (visuele illusie). Let daarom als eindgebruiker goed op de mogelijk misleidende grafieken van Salvador Dali!
De lessen van Oude Meesters
Leuk natuurlijk dat kunstwerken kunnen inspireren, maar hoe ga je nu verder?
- Datavisualisatie dwingt bouwers van dashboards tot het maken van keuzes. Net als in de kunsten is er een grote diversiteit aan stijlen.
- Je zet als bouwer van een app of dashboard een stempel op het werk. Begrijpt de gebruiker wat de bedoeling is van de boodschap die jij als ‘kunstenaar’ wil overbrengen?
- Ons brein reageert sterker op beeld dan op tekst. De grote Oude Meesters hebben dat begrepen. Hun werken lopen enorm uiteen en hebben een eigen plek in de kunsten veroverd. Ze zijn onderscheidend én vertellen op hun manier een verhaal.
Elk van deze schilders zou waarschijnlijk met een mooie dataset een heel andere datavisualisatie hebben gemaakt. In de applicaties die wij bouwen besteden we altijd zorgvuldig aandacht aan de vormgeving. Patronen en lagen vertellen een logisch verhaal en sluiten aan bij de organisatie en gebruiker.
Ik wil je graag helpen om je data nog beter te visualiseren. Wil je daarover meer weten, kijk op onze website of maak met mij een afspraak.
Op zoek naar inspiratie voor jou datavisualisaties? Bekijk hier de overige genegeerde AI-visualisaties…