Gysbert Wassenaar is bij ons BI-consultant. Hij is al jaren Qlik Luminary, dat zijn specialisten met bijzondere verdiensten. Zo adviseert hij op tal van Qlik-fora. Op Qonnections in Orlando was hij voor het eerst. Een belevenis, want de mensen die hij online kent, kwam hij nu in levende lijve tegen. Gysbert somt de hoogtepunten op.
‘Allereerst de ontmoetingen met supergave mensen die ik alleen via internet kende, maar nu eindelijk in het echt ontmoette. Veel sessies hadden van mij nog een tikkie technischer of diepgaander gemogen. Ik heb dat ook van een flink aantal deelnemers gehoord. Ik hoop dat ze de volgende keer sessie niet alleen in tracks indelen maar ook in beginner, intermediate of expert.
Security Violations
De leukste presentatie en een van de meest informatieve was ‘Oops, I thought I hidden that. Best practices for not getting fired for security violations’ van Kevin McCann. Met veel humor werden in sneltreinvaart een aantal zaken rond beveiliging met betrekking tot Qlikview en QlikSense behandeld. Als je Publisher hebt gebruik dan Loop&Reduce. Gebruik waar mogelijk zowel Section Access als AD-groepen om documenten te beveiligen. Als een van de twee faalt dan heb je de tweede nog om je data te beschermen. Heb je te maken met Qlik Sense in een DMZ omgeving denk dan na over een reverse proxy, zodat de QS Proxy niet in de DMZ hoeft te staan met bijbehorende gaten door je firewall. QVD-bestanden zijn standaard niet versleuteld. Voor zeer gevoelige data kan dit met EFS wel gedaan worden. Ik heb van de presentatie van McCann een pdf’je gemaakt. Dat kun je hier downloaden.
Ik heb de sessie ‘Implementing Qlik NPrinting 17’ bijgewoond. Daar werd een goed overzicht gegeven van wat er allemaal nodig is voor een standaard-installatie. Er zijn wel een hoop dingen om rekening mee te houden. Goed letten dus op systeemeisen en wat er wel/niet ondersteund wordt. In deel twee van de bijeenkomst heb ik zelf NPrinting geïnstalleerd volgens de handleiding. Nuttig om een keer te hebben gezien. Komt vast nog wel een keer van pas.
Hardening Qlikview en Qlik Sense servers
Belangrijkste take-away: Qlik steunt heel erg op Windows Server en .NET features. Zorg dus dat je windows server goed up-to-date gehouden wordt qua patches en updates. In de volgende Qlik Sense release wordt Shared Persistence de enige vorm van content delen tussen nodes in een cluster en er is een SMB share voor nodig. Gebruik daarvoor SMB3 en gebruik de nieuwe beveiligingsmogelijkheden. Verder nog wat interessante mogelijkheden om het http-verkeer verder te beveiligen met security response headers. Zie de sheets voor meer informatie en links.
K4 gaf een presentatie over hun product waarmee je gegevens kunt invoeren binnen je Qlikview/Qlik Sense applicatie. Die data wordt live weggeschreven naar een database en kan vervolgens ook weer in de QV/QS app worden geladen. Erg leuk voor prognoses en forecasting. Zag er goed uit en is vrij licht vergelijken met Jedox bijvoorbeeld. Er is nog niets bekend over hun licentiemodel en prijsstelling, maar dat zit eraan te komen. Zeker een interessant product dat ik evenals Jedox blijf volgen.
QAP licentie
In Demistify QAP werd het Qlik Analytics Platform oftewel QAP toegelicht. QAP en Qlik Sense Enterprise is exact dezelfde software, maar de licentie is anders. QSE werkt met tokens, QAP met een licentie gebaseerd op veelvouden van 4 cores. En in QAP is de hub uitgezet. Alle functionaliteit die de hub biedt werkt niet met QAP. Heb je daar toch iets van nodig dan zal je het moeten nabouwen in je website met javascript die de API’s van QS gebruiken. Een QAP licentie voor 4 cores kan je over meerdere servers verdelen. Twee servers met twee cores elk kan dus. Mag geclusterd, maar hoeft niet.
De laatste sessie in Orlando ging over de Qlik Sense REST API Connector. Daar heb ik al even mee gespeeld om CBS-data te laden. Het meeste had ik dus al gezien, maar de demo was compleet, goed en liet ook zien hoe paging werkt, iets wat ik nog niet had gebruikt. Kortom, leuke en nuttige sessie.
Heb je vragen naar aanleiding van dit blog. Reageer en ik kom er zo spoedig mogelijk op terug.
Gysbert Wassenaar
BI-consultant