Ontdek de 10 onmisbare voordelen van Business Intelligence (BI)

Uit lezing Mirjam van Kooten (CEO HippoLine)

In een expertsessie afgelopen zomer sprak Mirjam van Kooten over ‘de onmisbare voordelen van business intelligence (BI)’. Dit blog is een samenvatting van haar verhaal.

In de zakelijke wereld van vandaag kan Business Intelligence (BI) niet langer worden genegeerd. Hier zijn tien overtuigende redenen waarom het een essentiële troef is voor moderne bedrijven:

  1. Krachtige dataverzameling en analyse: In vergelijking met Excel is BI beduidend krachtiger en geavanceerder als het gaat om het beheren en analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Denk aan de immense omvang van HDN.
  2. Feitelijke besluitvorming: Met BI kun je de onderbuikgevoelens achterwege laten, want cijfers liegen niet. Neem bijvoorbeeld een situatie 15 jaar geleden, waar je met BI begon en de kracht van feitelijke inzichten ontdekte.
  3. Nieuwe inzichten en databronnen combineren: BI onthult nieuwe, waardevolle inzichten, vooral omdat je verschillende databronnen kunt combineren, zoals Zwerfinator of andere verrassende bronnen.
  4. Verbeterde besluitvorming: BI versnelt en verbetert de besluitvorming. Je kunt beter geïnformeerde beslissingen nemen, aangezien jij en je collega-managers dezelfde taal spreken en toegang hebben tot begrijpelijke dashboards. Voorbeelden van HDN en HIP illustreren dit effectief.
  5. Efficiëntie en kostenbesparingen: BI identificeert inefficiënties en knelpunten door het analyseren van bedrijfsprocessen, zoals de Proces Index van HDN. Dit resulteert in gestroomlijnde operaties, kostenverlaging en verhoogde productiviteit.
  6. Concurrentievoordeel: BI stelt je in staat om trends, patronen en kansen sneller te identificeren dan je concurrenten. Dit geeft je een duidelijk concurrentievoordeel.
  7. Klantinzicht: BI helpt je je klanten beter te begrijpen. Of het nu gaat om klantcontact, koopgedrag, voorkeuren of demografische informatie zoals bij HIP of GGD Drenthe, BI stelt je in staat om je klanten effectiever te segmenteren.
  8. Voorspellende analyse met Auto ML: BI maakt gebruik van voorspellende analyse, zoals Auto ML, dat niet alleen voorspelt, maar ook de benodigde acties suggereert. Dit is vooral krachtig in situaties zoals bij HIP, waar je wilt weten hoe je klanten zich zullen bewegen.
  9. Gegevenskwaliteit en consistentie: BI helpt bij het verbeteren van gegevenskwaliteit en consolideert gegevens uit verschillende bronnen. Bedrijven met een solide datahistorie hebben hierbij een extra voordeel, aangezien ze een scherper inzicht hebben in hun verleden en betrouwbare bedrijfsprestaties.
  10. Mooie visualisaties: De visuele presentatie van informatie wordt vaak onderschat. Het kiezen van de juiste vormgeving is net zo belangrijk als de analyses zelf, omdat het brein sterker reageert op beeld dan op tekst. BI zorgt voor aantrekkelijke en begrijpelijke visualisaties die impact hebben.

Het is duidelijk dat BI de sleutel is tot het ontgrendelen van zakelijk succes in deze data-gedreven wereld. Het transformeert niet alleen de manier waarop je naar gegevens kijkt, maar ook hoe je strategische beslissingen neemt en je bedrijfsresultaten verbetert.