Nieuwe tools GeoQlik 11.8 waardevol

Nieuwe tools GeoQlik 11.8 waardevol

Tijdens Qonnections in Orlando is naast QlikView Next ook GeoQlik Next gepresenteerd. In deze nextgen versie is GeoQlik volledig geintegreerd in QlikView en bevat het nieuwe tools zoals het gebruik van isochronen. De ontwikkeling van deze versie staat de komst van nieuwe versies van GeoQlik 11 gelukkig niet in de weg. Deze zomer zal namelijk versie 11.8 uitkomen. Als ‘system integrator’ van GeoQlik heeft HippoLine als eerste in Nederland de kans gekregen om met de bèta van deze versie aan de gang te gaan. En ik wil graag mijn bevindingen met deze bèta delen!

De eerste bevindingen met de bèta waren op het hoofdkantoor van Business Geografic. Tijdens mijn bezoek bij de makers van GeoQlik heb ik bijna iedereen ontmoet die betrokken is bij de ontwikkeling van GeoQlik. Zo kreeg ik op diverse terreinen een kijkje in de keuken en kon daarnaast ook nog de keuken van Lyon leren kennen.
Nieuwe tools GeoQlik waardevol

Naast een kijkje in GeoQlik Next kreeg ik de bèta versie van 11.8 mee en heb ik diverse tips gekregen om nog meer uit het product te halen. De drie belangrijkste:

1. Quick wins: meer flexibiliteit in het tonen van de interface in de webportal
Het linkerpanel van het GeoQlik venster is voor eindgebruikers te wijzigen; er kan al sinds het begin geswitched worden tussen analyses, legenda en verbergen. De ‘default’ wordt daarbij bepaald door de weergave bij opslaan van het GeoQlik venster. Ditzelfde principe geldt nu voor de taakbalk van het GeoQlik venster. Met het minnetje en het plusje kan dit venster verborgen worden. Met name voor eenvoudige kaarten is dit handig; zo kan de pagina nog cleaner gehouden worden!
Met: stap 1
Zonder: stap2
Een andere functie die in de ontwikkelmodus in te stellen is de keuze om een kaart onder ‘Extra’s’ boven of onder de analyselaag weer te geven. In onderstaande screenshots wordt dit verschil snel duidelijk. Met name voor het plotten van punten is deze optie erg handig.
stap6stap7
Op termijn zal de eindgebruiker serverbreed meer mogelijkheden krijgen om onderdelen van de interface te verbergen. Denk daarbij aan Extra’s, BaseMap en dergelijke.

2. Isochronen: aanschaffen van Drive Time Matrixes niet langer nodig!
Het was al mogelijk om de geplotte informatie te filteren op basis van een getekende polygon op de kaart en hier rekening te houden met hemelsbrede afstand. Maar in de business is reistijd en reisafstand natuurlijk veel interessanter dan hemelsbrede afstand. Hiervoor is de isochronen tool ontwikkeld. Hiermee kan een polygon getekend worden door een afstand/tijd te selecteren en vervolgens het centrale punt aan te klikken. In onderstaande afbeelding is een polygon getekend van 5 minuten reistijd om Utrecht Centraal. Vervolgens is de data gefilterd en zijn zo de buurten geselecteerd die binnen dit gebied vallen of dit gebied raken.
stap 3stap 4stap 5
Hoe weet GeoQlik deze reistijd en afstand eigenlijk? Op de zwaarbeveiligde servers van Business Geografic is een uptodate backup van OpenStreetMaps geplaatst; van vrijwel alle autowegen is bekend waar welke maximum snelheid geldt. En dit is wereldwijd voor de meeste wegen bekend! De isochronentool ziet er niet alleen goed uit; het geeft waardevolle informatie, geeft unieke selectiemogelijkheden en bespaart duizenden euro’s ten opzichte van drive time matrixes. Daarbij is als toegevoegde waarde dat landsgrenzen gewoon overschreden kunnen worden.
Wilt u de getekend polygon aanpassen? Bijvoorbeeld afkappen bij een concurrent? Dan kan dit ook met de editing functie die is toegevoegd.

3. Clustering van grote hoeveelheid punten
Bij het plotten van coördinaten zijn er twee issues die regelmatig naar voren komen op het moment dat er veel coördinaten in het datamodel aanwezig zijn. Wanneer er in de data geen aggregatieniveau aanwezig is (alleen longitude/latitude en geen postcode/buurt etc) wordt de kaart erg chaotisch op het moment dat er veel punten geplot moeten worden. Met name bij uitzoomen ontstaat een chaos van bolletjes en hierdoor laadt de kaart ook minder snel.
En wanneer er meerdere punten op dezelfde locatie geplot worden is alleen de bovenste (laatst geladen) zichtbaar. Clustering van gebouwen in hetzelfde pand is hierdoor lastig te zien.
Voor een klant in Japan is daar een oplossing op gevonden. Wanneer clustering serverbreed wordt aangezet (in de configuratie) kan met behulp van een calculated dimension het GeoQlik venster worden verdeeld in een grid van X bij X (zinvol tussen 5 en 20 ofzo). Dit grid wordt bij inzoomen continue opnieuw gemaakt waardoor bij inzoomen de punten steeds fijner geaggregeerd en verdeeld worden. stap8
Wanneer tot op straatniveau is ingezoomd en er meerdere punten op elkaar liggen worden de punten vervolgens met het volgende stermodel getoond. Zo is elke tooltip te bekijken en wordt direct duidelijk dat hier een clustering van punten is. Het tonen van adressen in een flat of het tonen van bedrijven in een bedrijfsverzamelgebouw is zo een stuk helderder!
DSC_0140

De komende weken ga ik verder aan de slag met de bèta en de clustering van vele coördinaten. Het gebruik van calculated dimensions en variabelen is daarbij ook erg interessant. Over enkele weken wil ik een Nederlandse toepassing van de nieuwe functionaliteiten presenteren. Houdt onze twitter en website dus in de gaten!

Marijn Boerman,
GeoQlik consultant bij HippoLine B.V.

marijntwitter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *