Nieuwe Qlik-releases

Met de september en november releases zijn vlak voor het einde van dit jaar weer nieuwe functionaliteiten aan Qlik Sense en Qlik NPrinting toegevoegd. Ditmaal is er vooral ingezet op het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid en -ervaring voor zowel de ontwikkelaars als de eindgebruikers.

Wij hebben de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet.

Nieuwe objecten en personalisatiemogelijkheden

Uiteraard kunnen nieuwe manieren om data te visualiseren niet ontbreken wanneer Qlik geüpgraded wordt. Zo is er met de toevoeging van Mekko-grafieken een aantrekkelijk alternatief gekomen voor gestapelde staafdiagrammen. Wat ons betreft ook zeer welkome toevoegingen zijn de extra mogelijkheden om de veelgebruikte, maar vaak ietwat saaie tabellen op te maken. Voor nu gaat het wel nog om relatief simpele aanpassingen, zoals de mogelijkheid om de kleur en grootte van het lettertype aan te passen, echter heeft Qlik al bevestigd dat meer opties zullen volgen in de nabije toekomst. Tot slot is het nu ook mogelijk om de huidige locatie van de gebruiker weer te geven op kaartmateriaal door deze rechtstreeks op te halen uit de browser.

Nieuwe Qlik-releases

Gebruiksvriendelijker

Zoals de introductie al doet vermoeden, is er merkbaar vooruitgang geboekt op dit vlak. Met betrekking tot Qlik Sense is het nu bijvoorbeeld mogelijk om standaard landingspagina’s met bijbehorende selecties in te stellen. Niet alleen bespaart dit de gebruiker tijd, het stelt ook de ontwikkelaar in staat om de aandacht op specifieke analyses of uitkomsten te vestigen. Daarnaast kunnen uitdrukkingen van dimensies en metingen nu direct omgezet worden naar master items, wat zeker de efficiëntie van het ontwikkelen, testen en verfijnen van applicaties zal verhogen.


Qlik NPrinting

Ook Qlik NPrinting heeft de nodige verbeteringen ondergaan. Om te beginnen is er nu de optie om uitgesloten waarden te selecteren en kunnen werkbladen of container objecten als afbeelding worden toegevoegd aan rapporten. Met het einde van de ondersteuning van Qlik NPrinting 16 in zicht is er tevens een tool uitgegeven die het migreren naar Qlik NPrinting 19 vereenvoudigd door het overzetten van filters, connecties, taken en voorwaarden te automatiseren. De november release biedt nu ook de mogelijkheid om een waarde te evalueren van een Qlik Sense of QlikView variabele. Handig om te gebruiken in een filter en zo rapporten te genereren.