Nieuwe features Qlik open SaaS-platform:

Alerting, AutoML en Automation

Qlik heeft een open SaaS-platform en daarop zijn interessante features te ontdekken. Mirjam van Kooten bespreekt in dit blog: Alerting, AutoML en Automation.

Alerting

Alerting (waarschuwingen) is een handige feature Qlik Sense. Je bepaalt zelf de voorwaarden om een waarschuwing te activeren. Dit kan een handige functie zijn voor het monitoren van belangrijke wijzigingen in je gegevens, zoals een plotselinge daling van de verkoop of een onverwachte stijging van de kosten.

Enkele voorbeelden:

 • Realtime monitoring: met waarschuwingen kunt u uw gegevens in realtime bewaken, zodat u snel veranderingen in uw gegevens kunt detecteren en erop kunt reageren zodra deze zich voordoen.
 • Geautomatiseerde meldingen: in plaats van uw gegevens handmatig te controleren op wijzigingen, kunt u waarschuwingen instellen om u automatisch op de hoogte te stellen wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit kan u tijd besparen en het risico verkleinen dat u belangrijke wijzigingen in uw gegevens mist.
 • Aanpasbare waarschuwingen: u kunt waarschuwingen instellen op basis van een grote verscheidenheid aan omstandigheden, zoals veranderingen in specifieke waarden, trends in de loop van de tijd of de resultaten van berekeningen. Hierdoor kunt u waarschuwingen maken die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften en gebruiksscenario’s.
 • Eenvoudig samenwerken: Met Alerting kunt u uw alerts met anderen delen, zodat u samen kunt werken aan het monitoren van uw gegevens en samen actie kunt ondernemen.
 • Tijd en middelen besparen: in plaats van constant gegevens te monitoren en te zoeken naar specifieke waarden of trends. Met waarschuwingen kunt u op de hoogte worden gesteld wanneer er iets belangrijks gebeurt, wat betekent dat u niet zoveel tijd of middelen hoeft te besteden aan het monitoren van gegevens.

Al met al kan alerting in Qlik Sense een krachtige tool zijn voor het monitoren van uw gegevens en het snel identificeren van en reageren op belangrijke wijzigingen.

AutoML

AutoML (Automated Machine Learning) is een technologie die machine learning modellen automatisch selecteert, optimaliseert en toepast. In Qlik Sense kan AutoML worden gebruikt om data te analyseren en inzichten te genereren die de beslissingsprocessen binnen een bedrijf kunnen ondersteunen.

 1. Een aansprekend business case voor AutoML in Qlik Sense zou bijvoorbeeld kunnen zijn het voorspellen van de verkoop van producten. Door de geschiedenis van de verkoopdata te gebruiken, kan een AutoML-model worden opgebouwd om toekomstige verkooptrends te voorspellen. Dit kan bedrijven helpen om hun productvoorraad en marketingstrategieën aan te passen om te voldoen aan verwachte verkoopniveaus.
 2. Een andere toepassing van AutoML in Qlik Sense kan zijn het ontdekken van klantgedrag. Door grote hoeveelheden klantgegevens te analyseren, kan een AutoML-model worden opgebouwd om patronen in klantgedrag te identificeren. Deze inzichten kunnen bedrijven helpen om gerichte marketingcampagnes te ontwikkelen en producten en diensten te ontwikkelen die beter aansluiten bij de wensen van hun klanten.
 3. Een derde toepassing van AutoML in Qlik Sense kan het oplossen van complexe analyse-problemen zijn, zoals het detecteren van fraude. Door gebruik te maken van AutoML, kan Qlik Sense snel patronen in de gegevens identificeren die wijzen op mogelijke fraude. Dit kan bedrijven helpen om hun verlies door fraude te verminderen en hun zakelijke processen te verbeteren.

De bovenstaande zijn slechts enkele voorbeelden van de vele manieren waarop AutoML in Qlik Sense kan worden toegepast. Het belangrijkste is om te begrijpen hoe je de technologie kunt gebruiken om de data-analyse in jouw bedrijf te verbeteren.


Automation

Automation in Qlik Sense kan gebruikt worden voor allerlei taken, waaronder het automatisch laden van gegevens, het plannen van taken, het uitvoeren van scriptbewerkingen, het genereren van rapporten, en het automatisch versturen van e-mails. Hierdoor kunt u tijd besparen en fouten verminderen die kunnen ontstaan door handmatige verwerking van gegevens.

Het maken van automatiseringsprocessen in Qlik Sense is over het algemeen gebruiksvriendelijk. Qlik Sense biedt een aantal inbouwde functionaliteiten voor automatisering, zoals het inplannen van taken en het automatisch laden van gegevens. Daarnaast kunt u ook uw eigen scripts maken met behulp van de Qlik Sense Scripting Console. Deze scripts kunnen gebruikt worden om gegevens te laden, bewerken, of zelfs om rapporten te genereren en e-mails te versturen.

Het niveau van moeilijkheid van de automatisering hangt af van de complexiteit van de taak die je wilt automatiseren. Sommige taken, zoals het inplannen van een eenvoudige taak om gegevens te laden, zijn eenvoudig te configureren. Ander taken zoals het automatisch genereren van rapporten of het versturen van e-mails kunnen meer technische vaardigheden vereisen, zoals kennis van scripting.

Hier zijn een paar voorbeelden van praktische en leuke toepassingen van automation in Qlik Sense:

 1. Automatische rapportgeneratie: Je kunt automatisering gebruiken om rapporten te genereren op basis van bepaalde criteria. Bijvoorbeeld, u kunt een script schrijven dat automatisch een rapport genereert voor de topverkopende producten van de afgelopen maand.
 2. Scheduling: Je kunt automatisering gebruiken om Qlik Sense-rapporten te plannen voor automatische uitvoering op bepaalde tijdstippen. Bijvoorbeeld, u kunt een script schrijven dat automatisch een rapport genereert voor de verkoopcijfers van de afgelopen week elke maandagmorgen.
 3. Data-integratie: Je kunt automatisering gebruiken om data te integreren van verschillende bronnen. Bijvoorbeeld, u kunt een script schrijven dat automatisch data uit een database importeert en deze integreert met data uit een spreadsheet of een andere bron.
 4. Toezicht: Je kunt automatisering gebruiken om Qlik Sense-rapporten te monitoren voor veranderingen. Bijvoorbeeld, u kunt een script schrijven dat automatisch een alarm geeft als een bepaalde metric buiten een specifieke limiet valt.
 5. Chatbot: Je kunt automatisering gebruiken om een chatbot te bouwen die gebruikers kan helpen bij het navigeren door Qlik Sense-rapporten.
Mirjam van Kooten, CEO HippoLine