Minder prikkels beter dashboard

Ons werkgeheugen verwerkt alle prikkels die door onze zintuigen tot ons komen. Dit werkgeheugen is echter schaars, waardoor mensen maar een bepaalde hoeveelheid informatie tegelijk kunnen verwerken en interpreteren. Bij teveel prikkels loop je het risico dat informatie verloren gaat. Informatiebelasting zal het individu verwarren; kan van invloed zijn op het vermogen prioriteiten te stellen; de kwaliteit van de besluitvorming doen afnemen en het moeilijker maken voorafgaande informatie te herinneren.

Die kennis is van invloed op hoe we een dashboard en pagina’s van een applicatie inrichten. We willen tenslotte gebruikers meer inzicht geven, hen van informatie voorzien waarna de juiste keuzes kunnen worden gemaakt. Wanneer we een gebruiker overspoelen met tabellen, grafieken, knoppen, kleuren et cetera, kan juist het tegenovergestelde gebeuren dan wat de intentie is van de applicatie.

Breinwerk

Zorg er daarom voor dat een pagina niet te veel onderwerpen aansnijdt, maar bijvoorbeeld ook niet te veel kleuren of andere afleidende elementen gebruikt. We willen dat iemand met zijn volledige aandacht de data interpreteert en geen werkgeheugen verliest aan randzaken. Een andere manier om het werkgeheugen te ontlasten is om alvast zoveel mogelijk denkwerk over te nemen van de gebruiker van de applicatie.

In onderstaande grafiek wordt de sales voor 3 producten getoond voor de jaren 2013 en 2014. Duidelijk is dat 2014 een beter jaar was dan 2013 voor alle 3 de producten.

 

datavisualisatie HippoLine

Wat echter niet meteen duidelijk is in bovenstaande grafiek, is hoe groot de groei van ieder product is en hoe groot die groei is ten opzichte van elkaar. Door het toevoegen van onderstaande grafiek help je de eindgebruiker de data te interpreteren zonder dat daarvoor extra mentale inspanning geleverd hoeft te worden. Zo houden gebruikers dus meer geheugen over om bijvoorbeeld de impact van deze uitkomsten op de huidige bedrijfsgang te bepalen.

datavisualisatie HippoLine

Tot slot, hieronder een voorbeeld waarbij een lijngrafiek is gebruikt.

datavisualisatie HippoLine

Rick Kleingeld
BI consultant bij HippoLine B.V.
drs. Toegepaste cognitieve psychologie

rickposts

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *