Kerst en GeoQlik

Na het Dickens Festijn van afgelopen weekend leeft Deventer toe naar kerst. Om de echte kerstbeleving te garanderen zijn kerstbomen onmisbaar. Vooral de grote kerstbomen op pleinen, in winkels of in kantoorgebouwen zorgen voor de sfeer waarbij elk moment de verlichte Coca Cola vrachtwagen voorbij kan rijden. Maar in welke gebouwen is er wellicht ruimte voor deze grote kerstbomen? HippoLine zocht het voor u uit met behulp van GeoQlik en het BAG. Kerst en GeoQlik.

In afbeelding 1 van onderstaande slider zijn alle adresseerbare objecten in de buurt ‘Centrum’ van Deventer geplot. Daarop is een analyse uitgevoerd van de oppervlakte in m2. De begrenzingen van de buurt zijn duidelijk te zien en het kleurverloop van de panden geeft aan wat de gemiddelde oppervlakte per pand is. Gemiddelde? Wanneer er meerdere verblijfsobjecten in 1 pand zijn (appartementencomplex bijvoorbeeld) wordt het gemiddelde van deze panden getoond. In één oogopslag wordt duidelijk waar de grote panden zich bevinden en in welke straten juist kleinere panden staan.
[SlideDeck id=’846′ width=’100%’ height=’350px’]

Door een eenvoudige selectie te maken van het gebruiksdoel ‘winkelfunctie’ worden alleen de panden met winkels nog geplot. In de tweede afbeelding in de slider zien we welk pand in het centrum de grootste oppervlakte heeft. Op Google Maps streetview zien we vervolgens dat het hier om de HEMA gaat (afbeelding 3). Nu moet er natuurlijk wel voldoende vrije hoogte zijn in het gebouw, maar de vierkante meters zijn er!

Het grootste kantoorgebouw in Centrum staat aan de Bagijnenstraat (afbeelding 4 en 5). Aan de afbeelding op StreetView kunnen we opmaken dat een deel van het pand leeg staat; een grote kerstboom moet hier dus zeker gaan passen!

Hoe werkt dit GeoQlik eigenlijk met het BAG?
Het BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) is een openbare dataset van alle gebouwen (adresseerbaar of niet) en geeft daarbij adresinformatie, bouwjaar, gebruiksdoel en oppervlakte in m2. Deze data op woningniveau is voor veel organisaties en bedrijven interessant om te koppelen aan eigen data. Maar het BAG gaat verder dan alleen een dataset. Van alle gebouwen is namelijk ook een geometrie vrijgegeven. Hierdoor is het mogelijk om de gebouwen op de juiste positie op een ondergrondkaart te plotten.

In dit voorbeeld laat HippoLine zien hoe de data en de kaarten van het BAG kunnen worden gebruikt in QlikView. Vooral door het gebruik van GeoQlik biedt dit veel mogelijkheden om uw bestaande QlikView applicatie uit te breiden! Wanneer uw data een geografische component bevat (gemeente, postcode, adres, buurt, land etc) en u of wij over een geschikte kaart bezitten is uw data te plotten in kaarten met GeoQlik. Daarbij behoudt u de interactiviteit van QlikView! Selecties in QlikView worden doorgevoerd in GeoQlik, maar selecties in GeoQlik worden ook doorgevoerd in QlikView. Door slim analyses te ontwerpen kunt u de eindgebruiker ook veel vrijheid geven om zelf kaarten te combineren of juist uit te zetten.

Geïnteresseerd? Wanneer u al gebruik maakt van QlikView biedt GeoQlik de ideale tool hiervoor. Voor meer informatie kunt u gerust contact opnemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *