TMS WMS kaartlagen in GeoQlik
GeoQlik-gebruikers hebben wellicht gemerkt dat sinds enkele weken de standaard OpenStreetMaps basemap er iets anders uitziet. Dit komt doordat de vorige versie betaald is geworden en er nu gebruik gemaakt wordt van een andere aanbieder. Nu we het dan toch over achtergrondkaarten hebben, je kan in GeoQlik ook aan de slag met TMS WMS kaartlagen.
TMS WMS Kaartlagen in GeoQlik
De kracht van GeoQlik is het tonen van informatie op een kaart; hierdoor wordt ruimtelijke context toegevoegd aan de applicatie. In de meeste toepassingen wordt daarbij het gratis meegeleverde OpenStreetMaps gebruikt als achtergrond kaart. Dat is in veel gevallen een een prima standaard achtergrondkaart. De mate van detail wijzigt bij inzoomen en de kaart bevat veel informatie tot op straatniveau. Daarnaast is de kaart wereldwijd bruikbaar!
Alternatieven
In de management console van GeoQlik is het mogelijk om andere achtergrond kaarten toe te voegen. Hierbij kun je connectie maken met een TMS / WMTS kaartlaag die OpenStreetMaps vervangen. De andere optie is WMS / WFS kaartlaag; dit is een raster kaart die als geheel wordt ingeladen en je via ‘Extras’ als kaartlaag kunt toevoegen.
Voorbeelden bij Nederlandse overheden
- Open basis kaart als basemap (http://www.openbasiskaart.nl/leaflet/ ). Doordat deze kaart meer met grijstinten werkt zijn de analyses nog beter zichtbaar. Daarnaast sluit deze achtergrondkaart aan bij de werkwijze van Nederlandse overheden. (TMS)
- Luchtfoto van IPO als WMS laag. Via ‘Extras’ toegevoegd aan bovenstaande kaart om de omgeving inzichtelijk te maken. Interessant voor informatie op straatniveau in steden, natuurgebieden en agrarisch gebieden.
- Algemene hoogtekaart Nederland (AHN) als WMS laag. Via ‘Extras’ toegevoegd aan de kaart om een indicatie geven van hoogte. Hier als voorbeeld Den Haag en Scheveningen, waar de polders en de duinen duidelijk zichtbaar zijn.
- Buienradar als WMS laag. Omdat het een Web service is, zie je ook de huidige buienkaart! Kan interessant zijn wanneer GeoQlik gebruikt wordt om bijna real time te monitoren.
Meer weten?
Ben je geïnteresseerd in een van deze voorbeelden, heb je vragen over het toevoegen van web services of heb je zelf een goed voorbeeld van het gebruik van WMS/TMS kaarten? We horen het graag en dan helpen we je op weg.
Marijn Boerman,
GeoQlik consultant bij HippoLine B.V.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!