Interactief jaaroverzicht HDN

Op de hypotheekmarkt is in 2017 het nodige gebeurd. De rente bleef onveranderd laag; De Randstad is voor starters vrijwel ontoegankelijk geworden; kopers brachten steeds meer eigen geld in en de zzp’er veroverde terrein.

Deze en andere uitkomsten zijn te vinden in een interactief jaaroverzicht dat we samen met HDN, het Hypotheken Data Netwerk, hebben gemaakt. Het is voor het eerst dat HDN op deze manier informatie deelt over ontwikkelingen op de hypotheekmarkt. Een knap staaltje storytelling (vinden wij zelf).

Hoe het werkt

Het principe is als volgt. Organisaties die (met data) wat te vertellen hebben, kunnen dat op hun website doen met behulp van Qlik Sense. Die toepassing is nieuw, we schreven er in een vorig blog al over. Zo biedt interactieve (data)communicatie tal van nieuwe kansen. Denk aan verantwoordingsrapportages, jaarverslagen of het delen van (lokaal) nieuws. Ik kom er zo op terug, want HippoLine is enthousiast over de mogelijkheden.

Interactief Jaaroverzicht HDN

Hoe HDN dat doet? In grafieken en tabellen wordt feitelijk door HDN de stand van het land getoond. En het publiek, de bezoeker van de website, kan zelf selecties maken. Bijvoorbeeld: hoe doen doorstromers, starters en zzp’ers het? Waardoor tekenen zich regionale verschillen af? Welke hypotheekvormen waren populair in 2017? En wat zijn de effecten geweest van de aangescherpte wetgeving?

Storytelling met data

In een wereld waarin fakenews hot is, vinden mensen het prettig om zélf de feiten te ontdekken. En koppel data met een geografische kaart, dan komen de grote getallen (big data) pas echt dichtbij. HDN licht met dit jaaroverzicht slechts een tipje van de sluier. HDN laat zien wat er in sommige delen van de markt is gebeurd. Omdat niet elk bedrijf, instelling of organisatie onmiddellijk thuis is in storytelling met data wil HippoLine u daarbij helpen. Wij hebben een (data)journalist in huis. Hij is gewend om lastige informatie, grafieken en tabellen toegankelijk te maken. Zo komt u aan uw verhaal…

HDN vooruitstrevend

Tot slot, voor wie HDN (nog) niet kent. HDN is een coöperatieve vereniging met vrijwel alle grote aanbieders van hypotheek- en hypotheek gerelateerde producten. HDN verzamelt data sinds 2009. Een jaar later startte de samenwerking met HippoLine en hebben we samen de eerste BI-applicaties ontwikkeld. De HDN Proces Index en de HDN Marktindex. Leden van HDN besparen hierdoor fors op hun bedrijfskosten, hun processen zijn efficiënt en hun klanten weten snel waar zij aan toe zijn.

Wilt u de mogelijkheden voor uw organisatie eens bespreken, maak dan een afspraak. We komen graag bij u langs, en nemen onze datajournalist mee.

Mirjam van Kooten

Naschrift: augustus 2019. Het jaaroverzicht van HDN heeft z’n weg gevonden en veel aandacht gekregen in de media. Inmiddels is besloten kwartaaloverzichten te publiceren. BI-consultants van HippoLine analyseren de informatie en HDN presenteert de uitkomsten. Dit is het tweede kwartaaloverzicht van 2019.

Blog Marijn Boerman over Qlik Cloud

2024 het jaar van Qlik Cloud?


Verklarende tekst bij datavisualisaties
HippoLine en Blinqx gaan samen en vieren dat met een medewerkersborrel met champagneHippoLine
Afbeelding chip computer goudkleurig bij blog over eigenaarschap bedrijfsdataHippoLine via iStock
Qlik Sense release augustus 23HippoLine via iStock
Qlik OpenAI connectorHippoLine

ChatGPT en Qlik