Hoe Sint zijn organisatie stuurt op data

Op pakjesavond barst de goedheiligman van het werk. Elke woning met jonge kinderen moet natuurlijk worden bezocht. Om die planning een beetje op orde te krijgen is het voor de Sint van belang om goed te weten in welke buurten relatief het meeste kinderen wonen. Zo kunnen alle hulpsinterklazen efficiënt worden ingezet. Hoe Sint zijn organisatie stuurt op data…

De Sint maakt hiervoor gebruik van CBS data die worden gepresenteerd in QlikView met behulp van het extensie object GeoQlik. Er zijn zo veel buurten in Nederland dat de goedheiligman uit lange tabellen geen wijs meer kan worden. Sinterklaas komt toch wat op leeftijd en kan de kleine letters niet goed meer lezen. De presentatie op kaarten biedt gelukkig oplossingen: door de heatmaps en de vlakkenanalyse wordt gelijk duidelijk waar in verhouding het meeste kinderen wonen.
Hoe Sint zijn organisatie stuurt op data Als naar de overzichtskaart van Nederland gekeken wordt zien we dat in de Randstad en rond Zwolle en Almelo in verhouding de meeste jonge kinderen wonen (onder de 14 jaar). De Sint hoeft minder hulpsinten in te zetten in Drenthe en Zeeland.

Hoe Sint zijn organisatie stuurt op data
Wanneer de analysepiet een slimme zet doet en alleen buurten laat zien die meer dan 1500 adressen per vierkante kilometer hebben, wordt duidelijk in welke stedelijke gebieden in verhouding het meeste kinderen wonen. Naast de vier grote steden zien we dat ook in groeisteden als Almere veel kinderen wonen. Ook vallen Emmeloord en Urk op; hier wonen veel gezinnen met jonge kinderen.
Hoe Sint zijn organisatie stuurt op data
Sommige hulpsinterklazen zijn gespecialiseerd in het afleggen van grotere afstanden. Deze kunnen het best worden ingezet in de landelijke gebieden. Vooral in de bijbel-belt en het oostelijke gedeelte van Noord-Brabant ziet de analysepiet een hoger percentage jonge kinderen wanneer de buurten met minder dan 1000 adressen per vierkante kilometer bekeken worden.
Hoe Sint zijn organisatie stuurt op data
Elke hulpsinterklaas krijgt ook detailkaarten mee. De hulpsinterklazen in Rotterdam hebben bovenstaande kaart meegekregen. De kaart laat zien dat buurten met veel nieuwbouw een intensieve klus gaan worden op pakjesavond. Naast Nesselande en Carnisselande komt de nieuwbouwwijk Sveaborg en –Dal (Schiedam) naar voren als buurt met relatief het meest aantal kinderen.
Hoe Sint zijn organisatie stuurt op data
De Sint stuurt zijn beste hulpsinterklazen (uit de top 50 van de QlikView monitor in 2011) naar de buurten met relatief het meeste kinderen. Deze hulpsinterklazen zullen vrijwel elke woning bezoeken om cadeaus te geven. De beste hulpsinterklaas van 2011 mag naar de buurt Volendam-Middengebied. Dit is de buurt met relatief hoogste aantal kinderen tot 14 jaar. Maar liefst 42 procent van de inwoners van deze buurt is nog geen 14 jaar!

Wilt u net als de Sint inzicht krijgen in openbare data (zoals CBS) of uw eigen data en heeft uw data een geografische component? Bent u het ook zat om lange tabellen door te scrollen? Visualiseer uw data dan op kaarten! Wanneer u al gebruik maakt van QlikView biedt GeoQlik de ideale tool hiervoor. Voor meer informatie kunt u gerust contact opnemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *