Hoe overdaad schaadt in QlikView

Over smaak valt te twisten. Dus ook over een modern en aantrekkelijk uiterlijk van een BI-dashboard. De snelheid en eenvoud waarmee grafieken en tabellen kunnen worden gecreëerd in QlikView is indrukwekkend. Dit mag dan een sterk punt zijn, dit kan echter ook een valkuil worden. Ieder detail kan snel vertaald worden naar een visualisatie, waarbij iemand met veel ideeën veel objecten plaatst.

Lastige structuur

Het gevolg: een pagina met een overdaad aan informatie zonder een logische indeling of duidelijk onderscheid tussen onderwerpen. Voor de ontwikkelaar is zo’n pagina misschien nog te begrijpen. Hij of zij heeft de pagina immers ontworpen en weet waarom objecten geplaatst zijn en welk verhaal ze vertellen. Een eindgebruiker zal hier echter aanzienlijk meer moeite mee hebben. Dit is zo’n voorbeeld, waarbij het lastig is om structuur en de belangrijkste boodschap te ontdekken.

BI dashboard - Londen City Dashboard

Londen City Dashboard. Toegegeven, er gebeurt ook een hoop in die metropool.

 

Voorkom overload

Een belangrijk punt in het design van een dashboard is dus de hoeveelheid informatie die tegelijk gecommuniceerd wordt. Voorkom een informatie overload door niet te veel informatie tegelijk te tonen. Bepaal wat de belangrijkste elementen zijn die gecommuniceerd dienen te worden en aggregeer deze naar een hoog niveau. Voorbeeld van een zorg-dashboard dat ik heb gebouwd.

BI Dashboard - HippoLine

Zorg dashboard dat wij voor een voor een GGZ-instelling hebben ontwikkeld.

 

Uiterlijk

Een ander punt is het uiterlijk. Snel een pagina opbouwen is fijn, maar gaat wel eens ten kosten van de leesbaarheid en look & feel. Standaard kunnen objecten er nog wel eens gedateerd (jaren 90) uitzien en ook de manier waarop de informatie wordt overgebracht kan vaak verbeterd worden. Met wat extra aandacht kunnen zowel het uiterlijk als de leesbaarheid van grafieken, maar ook andere objecten in QlikView verbeteren. Zonder meteen in goed of fout te vervallen. De afbeeldingen rechts hebben mijn persoonlijke keuze voorkeur.

Datavisualisatie HippoLine

 

Positieve emotie

Tot slot. Een applicatie met een modern en aantrekkelijk uiterlijk heeft een goede uitstraling, zeker wanneer een applicatie ook extern wordt gedeeld. Bovendien nemen de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid toe.

Uit onderzoek is gebleken dat een mooie aantrekkelijke applicatie nog een ander positief effect heeft.

Attractive things work better… When you wash and wax a car, it drives better, doesn’t it? Or at least feels like it does (Donald Norman)

Mooie dingen (producten) wekken positieve emoties op. Deze zorgen ervoor dat mensen beter gemotiveerd zijn met het product te werken en malfuncties eerder te accepteren. Het uiterlijk van de applicatie beïnvloedt dus de manier waarop gebruikers de applicatie benaderen. Bij aanvang sta je al met 1-0 voor. Een goed begin is, u raadt het al. Uiteraard zal de inhoud van de applicatie ook goed moeten zijn om deze positieve emoties te behouden/versterken.

 

Rick Kleingeld
BI consultant bij HippoLine B.V.
drs. Toegepaste cognitieve psychologie

rickposts

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *