Op HIP-safari met Rob Hogenboom

Check & ontdek de ‘big five’ 

‘Geen dag is hetzelfde in het leven van een BI-consultant’, aldus Rob Hogenboom, BI-specialist en Lead Consultant Wonen bij HippoLine. Gedreven door de vragen en behoeftes van de klant, duiken Rob en zijn collega’s als ‘ware avonturiers’ dagelijks in de data op het HippoLine Insurance Platform (HIP). Rob: ‘De routes laten zich moeilijk uitstippelen en een BI-safari zit vol spannende wendingen en complexe puzzels.’ Wat zijn de big five?

1 – Het labyrint van verschillende databronnen

Klanten willen vaak hun bestaande dashboards uitbreiden met informatie van andere databronnen. Dit kan variëren van platte tekstbestanden tot aparte databases. Als consultant moeten we in staat zijn om met al deze verschillende bronnen om te gaan en een dataconnectie te maken met behulp van onze tools. Hoewel klanten dit vaak zien als simpelweg het aansluiten van een stekker op onze databron, kan de praktijk variëren van slechts een uurtje werk tot aanzienlijk meer tijd, afhankelijk van de complexiteit van de situatie.

Recentelijk kwamen we een specifiek probleem tegen: cruciale datapunten die belangrijk waren voor de KPI’s van een klant, leken te ontbreken in de database. Na grondig onderzoek stuitte we op een dataveld dat er als volgt uitzag:

Wat was hier aan de hand? Het bleek dat meerdere velden, samengevoegd door het bronsysteem, in één enkel dataveld waren opgenomen. Dit vereiste extra bewerkingen om de benodigde informatie toegankelijk te maken.

De oplossing bestond uit verschillende stappen. Eerst moesten we het gecombineerde dataveld splitsen om de individuele gegevenspunten te isoleren. Vervolgens was het nodig om onderscheid te maken tussen de daadwerkelijke data en de veldverwijzingen, zodat duidelijk werd welk type informatie elk datapunt vertegenwoordigde. Een ander probleem was dat we aanvankelijk niet wisten welke datatypes we moesten toewijzen aan elk gesplitst gegeven (bijvoorbeeld, of het een getal, tekst of datum betrof).

Om dit op te lossen, moesten we de beheeromgeving van het bronsysteem raadplegen om de originele velden en hun bijbehorende datatypes op te sporen. Met deze informatie konden we vervolgens de juiste opmaak toepassen op de individuele datapunten. Hoewel het relatief veel moeite kostte om de data te ontsluiten, is dit onderdeel van het proces en komen dergelijke verrassingen soms voor.

2 – De dans van data integratie

 Het integreren van verschillende datasets is vergelijkbaar met het choreograferen van een ingewikkelde dans. Elke stap moet nauwkeurig worden gesynchroniseerd om ervoor te zorgen dat alle gegevens naadloos samenvloeien en dat de onderlinge relaties helder zijn. Dit vereist een diepgaand begrip van zowel de datastructuur als de bedrijfsprocessen van de klant. Als Lead Consultant Verzekeringen profiteer ik van mijn jarenlange ervaring binnen de verzekeringsmarkt, waardoor ik snel inzicht krijg in de datastructuren en moeiteloos afstemming kan vinden met de bedrijfsprocessen van de klant.

3 – De jacht naar datakwaliteit

Als BI-consultant spreken we voornamelijk met klanten die op zoek zijn naar diepgaand inzicht in hun gegevens. Soms lijkt hun vraag eenvoudig, maar al snel ontdekken we dat het antwoord niet zo simpel is als het lijkt. Vaak bevatten de gegevens dubbele vermeldingen, verschillende omschrijvingen voor hetzelfde, ontbrekende waarden en zelfs foutieve data. Het is onze taak om desondanks de gevraagde inzichten te vinden. Met behulp van de krachtige ETL-laag binnen Qlik kunnen we de gegevens zo manipuleren dat we de gewenste inzichten kunnen presenteren in een professioneel dashboard.

4. Het streven naar maximale performance

Een andere belangrijke uitdaging die we tegenkomen, is het maximaliseren van de prestaties. Dit geldt zowel voor het voorbereiden van de data als voor de uiteindelijke dashboards en rapporten van onze klanten. Dat vereist in de eerste plaats een goed begrip van de behoeften en het vermogen om complexe gegevens op een begrijpelijke manier te presenteren/visualiseren. Maar daarnaast wordt verwacht dat de gegevens dagelijks worden geüpdate. Die processen duren vaak meerdere uren. We merken echter vaak dat met efficiëntere scripts en slimme technieken deze processen kunnen worden versneld.

5. Veranderende technologieën

Het BI-technologielandschap evolueert voortdurend, denk aan de opmars van AI in BI. BI-consultants moeten op de hoogte blijven van nieuwe tools om relevant te blijven en aan de veranderende behoeften van organisaties te voldoen. Dit vereist voortdurende training en ontwikkeling.

Welke van deze vijf is nu het meest impactvol? Ik denk ‘de maximale performance’ van de apps op HIP. Klanten verwachten snelle en responsieve dashboards, tijdens het ontwikkelen houden we hier uiteraard rekening mee! Het toevoegen van extra databronnen kan de prestaties in sommige gevallen enorm beïnvloeden. Dan komt het aan op het vinden van creatieve oplossingen om de snelheid en efficiëntie van apps te verbeteren. Dat doe je niet 1-2-3 op een achternamiddag.

Kortom: ook al lijkt een vraag simpel, het kan een hele klus zijn om het juiste antwoord uit de data te destilleren. Maar met onze aanpak, kennis en ervaring, kunnen we zelfs de meest complexe datavraagstukken aan! Het is een kwestie van puzzelen, doorzetten én vooral goed blijven communiceren met onze opdrachtgevers over de te nemen hindernissen. Is het een leuke reis? Absoluut, anders was ik ijscoman geworden en reed ik nu met een bakfiets rond.