Goed design en veel dimensies

Natuurlijk zijn een goed datamodel en betrouwbare data voorwaarden om te komen tot de juiste analyses, rapportages en beslissingen. Maar bij deze een pleidooi voor een goed design en veel dimensies.

36 dimensies, 12 grafieken, 1 bladzijde én overzichtelijk graag

Met de verschuiving van Business Intelligence -van een specifieke groep gebruikers, zoals analisten- naar Business Discovery -naar informatie voor wie informatie nodig heeft zoals werkgroepen- maakt design het verschil. Een goed design nodigt uit en verleidt de gebruiker tot verder gebruik en het stellen van vragen. Een slecht design schrikt de gebruiker af, en brengt twijfel of informatie wel juist wordt begrepen. Denk maar eens aan de verschillen in handleidingen om een kast in elkaar te zetten.

Stapsgewijs met heldere vormgeving = plezier en een snel eindresultaat
Lange teksten en onduidelijke tekeningen = frustratie en een beschadigde kast

Zo zijn wij gevraagd voor Halt om veel data volgens een goed design principe beschikbaar te stellen. Eén van de vragen was een mooie pagina met (heel) veel analysemogelijkheden vanuit diverse invalshoeken. Ofwel 36 dimensies, 12 grafieken en diverse niveaus.

Uitdaging 1: Veel dimensies
Zowel links als rechts zitten 18 selectie velden onderverdeeld in 4 categorieën onder de knop. In totaal zijn dit dus 36 selectievelden. Wanneer deze selectievelden allemaal tegelijk onder en/of naast elkaar worden geplaatst en weergegeven op de pagina neemt dit erg veel ruimte in beslag. Zo blijft er nog maar zeer weinig ruimte over voor de analyseobjecten. Deze analyseobjecten draait het uiteindelijk allemaal om, dus deze verdienen veel ruimte en moeten groot genoeg zijn om de data uit af te lezen.
Goed design en veel dimensies

Oplossing: De selectievelden kunnen via uitnodigende knoppen worden ‘opgeroepen’ en weer worden ‘weggeschoven’. Zo nemen de selectievelden alleen ruimte in op het moment dat selecties gemaakt worden. Maar het is nog steeds lastig het overzicht te behouden en direct het selectieveld te vinden dat je zoekt wanneer 18 selectievelden tegelijk tevoorschijn schuiven. Daarom worden niet alle selectievelden tegelijk weergegeven, maar zijn ze ingedeeld in voor de klant logische categorieën. Op deze manier kan gericht genavigeerd worden naar een bepaalde selectie. Wanneer een bepaalde selectie gemaakt is worden de selectievelden weer weggeschoven en kan de focus volledig op de analyseobjecten gericht worden.

Uitdaging 2: Gebruiksgemak
Met zoveel wensen en mogelijkheden is de uitdaging om de gebruiker het gevoel te geven dat hij/zij in controle is.
Goed design en veel dimensies

Oplossing: selectief kleurgebruik. De opvallende groene puntjes in de categoriebalken geven aan of er in die categorie een selectie is gemaakt. In de screenshots kan je dus zien dat in ’tijdselectie’ en ‘halt bureau’ selecties zijn gemaakt en in ‘overig’ en ‘module’ niet. Je hoeft zo niet te zoeken waar en welke selecties je ook alweer gemaakt had in je analysedrift.

Uitdaging 3: De verschillende invalshoeken
De gebruiker wil makkelijk kunnen switchen tussen de onderwerpen ‘inschrijvingen’, ‘doorlooptijden’ en ‘modules’. Met de mogelijkheid om uit te breiden naar 4,5,6 etc. categorieën.
Oplossing: Uitnodigende buttons met steunkleur.

Goed design en veel dimensies
Resultaat: 1 overzichtelijke pagina
De gebruiker krijgt niet te maken met veel verschillende tabbladen en hoeft ook niet steeds weer terug naar die ene pagina waar hij/zij net iets interessants gevonden had -..en welke pagina was dat ook alweer-. Door slim kleurgebruik, handige ‘bewegwijziging’ en uitnodigende buttons een tevreden gebruiker.

 

Rick Kleingeld
BI consultant bij HippoLine B.V.

rickposts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *