GIS meets BI

GIS meets BI: van geo-visualisatie naar geo-analyse

In een eerdere blogpost constateerden we al dat met GeoQlik 11 (en zeker met de nieuwste versie die gaat komen) een brug is geslagen tussen de BI wereld en de GIS wereld. Als jonge en flexibele organisatie wil HippoLine graag innoveren en daarom hebben we energie gestoken in het ontdekken van nog meer nieuwe mogelijkheden.

Vanuit de ambitie om BI en GIS te combineren zijn inmiddels al diverse projecten uitgevoerd waarbij kaartmateriaal uit de GIS wereld (met behulp van PostGIS, een open source GIS database) is gebruikt om slimme informatie te visualiseren. Dit heeft tot inspirerende resultaten geleid zoals bij Brandweer Amsterdam-Amstelland en Rabobank Nederland. Wilt u de verhalen van eerste hand horen? Hun verhaal hoort u op het geo-discovery event.

Maar nu BI en GIS elkaar gevonden hebben zijn we verder gaan kijken naar nieuwe kansen. In typische GIS pakketten kunnen uitgebreide analyses gedaan worden en kan een mooie visualisatie gecreëerd worden, maar deze visualisatie is slechts beperkt interactief. Omdat de interactiviteit en het intuïtieve gebruik juist de sterke eigenschappen zijn van QlikView zou een combinatie van beiden tot echte innovatie kunnen leiden.
In samenwerking met Marco Duiker van de Geo-academie (en lid van de open geo groep) is HippoLine daarom de uitdaging aangegaan om GIS te integreren in BI. Voor veel GIS analyses is het daardoor niet meer nodig om een duur GIS softwarepakket aan te schaffen en daarnaast wordt de analyse interactief en deel van de Business Intelligence omgeving.

Om al iets te laten zien van de vooruitgang is hieronder een screenshot van een demo te zien. Met slimme PostGIS queries is een selectie van panden gemaakt uit het BAG die binnen 100 meter hemelsbreed van een winkel in Nieuwerkerk aan den IJssel liggen.

[SlideDeck id=’1043′ width=’100%’ height=’260px’]

Deze selectie is alleen mogelijk door de combinatie van GIS en BI. En door de visualisatie in GeoQlik is het mogelijk analyses weer te geven op de panden en de eindgebruiker interactiviteit te bieden. De brug tussen BI en GIS wordt dus steeds breder! Met de nieuwe versie van GeoQlik kan wellicht een volgende stap gezet worden.
Wilt u meer weten van GeoQLik? Of bent u juist geinteresseerd in de verhalen van klanten? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief of bekijk onze Event pagina.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *