Geodata en GIS zijn stiefdochters in BI
Wat maakt een BI-oplossing aantrekkelijk? Voor veel gebruikers zal het antwoord over het resultaat gaan. BI maakt het mogelijk om nuttige informatie te ontsluiten uit een soms niet onaanzienlijke hoeveelheid databronnen. Ondanks de vele bomen, kun je door BI het bos blijven zien. Het resultaat: de eindgebruiker houdt het overzicht en heeft toegang tot informatie die helpt bij het maken van een beslissing.
Informatie is de kern van BI. En je zou kunnen zeggen dat de beste BI-oplossing er één is die de beste informatie weergeeft. Maar omdat geen vraagstuk hetzelfde is en BI voor verschillende doelen wordt ingezet, stelt elke eindgebruiker eisen aan de ‘beste’ informatie. BI is dus een voortdurende zoektocht. Aan het BI-arsenaal zijn in de loop der jaren legio mogelijkheden toegevoegd.
Geodata en GIS zijn stiefdochters in BI
De grootste bijdrage aan BI komt van de kant van de databronnen. Informatie moet per slot van rekening ergens vandaag komen. Voor BI zijn in principe alle bronnen interessant, zowel interne als externe data. We zien dit bijvoorbeeld in de addities van verschillende sociale media. Zo is het voor veel BI-toepassingen inmiddels een koud kunstje om het sentiment op Twitter of Facebook te analyseren.
Maar de honger naar data gaat stevig door. Onderzoek laat zien dat de nadruk hierbij steeds meer ligt op externe toevoegingen. Het web is vanzelfsprekend populair, maar ook de verzameling en verwerking van mobiele en sensor data komen eraan. Aan de technieken die ontsluiting van die data mogelijk maken wordt hard gewerkt. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze bronnen hun weg vinden naar de gangbare BI-toepassingen.
Integreer GIS en BI
Toch is er een reeks databronnen en technieken die tot noch toe een ondergeschoven kindje lijken: geodata en de bestaande GIS. En dat is vreemd, want er zijn een hoop argumenten om geodata te integreren met BI. Ik noem er drie:
1 – Er is veel open data beschikbaar
Allereerst, het voordeel van open data is dat ze relatief eenvoudig zijn te gebruiken voor integratie met eigen (interne) data. Zeker voor toepassingen met geodata kan dat belangrijk zijn, gezien het registreren van nauwkeurige locatiegegevens over het algemeen meer voeten in de aarde heeft dan voor normale data. Met name de overheid biedt veel van de gegevens die zij al decennia verzameld in een open formaat aan. Zie bijvoorbeeld het BGT, BAG, PDOK of Nationaal Georegister. Dit vergroot het aantal mogelijkheden om eigen locatiegegevens in een geo-BI oplossing te gebruiken enorm.
2 – GIS is volwassen!
GIS is een stuk ouder dan BI. BI bestaat pas een jaar of 25 en GIS is minstens twee keer zo oud. Men legt zich al jaren toe op het analyseren en verwerken van geodata. De bestaande kennis ligt daarmee al tijden op een hoog niveau. Dit in tegenstelling tot andere databronnen, zoals sociale media of het web. Beiden zijn zelf relatief jonge technologieën en de hoeveelheid onderzoek en toepassingen staat niet op het niveau van GIS. Toch worden sociale media al regelmatig gebruikt voor BI, daar waar de toepassingen voor GIS op zijn hoogst blijven steken bij de weergave van een eenvoudige kaart. De expertise op het gebied van GIS staat klaar om gebruikt te worden voor BI doeleinden.
3 – Geodata leent zich bij uitstek voor visualisatie
Veruit het meest aansprekende punt van GIS is de grote rol die visualisatie speelt. GIS vindt zijn oorsprong in het verzamelen van kaartgegevens. Voor geodata is de kaart de vertaalslag van een nietszeggende set coördinaten naar informatie: zonder kaart geen geodata. De kaart is een bijzonder stukje visualisatie, zeker als het gaat om de weergave van data. Veel vormen voor data visualisatie zijn abstract: grafieken geven inzicht in het verloop of gemiddelden van data, maar hebben verder geen referentiekader. Dit in tegenstelling tot de kaart. Kleur een stadskaart in met gegevens over inkomen per huishouden en niet alleen zie je de verdeling van de data – zoals ook in bijvoorbeeld een cirkelgrafiek mogelijk zou zijn – maar het is meteen duidelijk waar je moet zijn als je op zoek bent naar de hogere of lagere inkomens. De kaart geeft een extra dimensie aan data, het geeft een herkenbaar referentiekader voor informatie die anderzijds nuttig, maar wel abstract is.
Niet vanzelfsprekend
De grafieken kennen we al in BI toepassingen. Open het gemiddelde dashboard en het scherm staat er vol mee. De kaart of plattegrond is echter nog lang niet altijd zo vanzelfsprekend. En dat terwijl voor bijna alle gegevens die – direct of indirect – te relateren zijn aan een locatie veel baat hebben bij kaartweergave.
Drempels
Geodata en GIS technieken lijken zo’n mooie toevoeging aan BI, maar toch zien we er nog niet zo veel van. De vraag is waarom? Welke drempels liggen er nog voor verdere integratie van de twee werelden, GIS en BI? Bij HippoLine doe ik onderzoek in een poging antwoord te krijgen op die vraag. Ik kijk naar de herkomst van GIS en BI; de onderliggende technieken en naar wat het bedrijfsleven verwacht en er al mee doet. Over mijn bevindingen houd ik u hier de komende tijd op de hoogte. Een reactie op dit blog stel ik uiteraard op prijs.
Jos Verheij
Student informatiekunde Universiteit Utrecht en onderzoeker bij HippoLine.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!