Gartner 2021 over Qlik

Ruth Martoredjo over jaarlijkse Gartner MQ-rapport

Onderzoeksbureau Gartner, Inc. heeft zijn jaarlijkse Magic Quadrant for Analytics and BI (ABI) Platforms-rapport uitgebracht. Sinds 2006 is Qlik opgenomen in het bekende Magic Quadrant. Het is geen verrassing dat Qlik voor de elfde keer op rij is uitgeroepen is tot Leader. Wij werken (graag) met Qlik en enkele conclusies uit het rapport wil ik graag met je delen.

Machine Learning & Artificial intelligence

Qlik heeft een sterke productvisie op het gebied van Machine Learning (ML) en Artificial intelligence (AI). Ook dit jaar belicht Gartner, Inc. de gepatenteerde Associatie Engine die, in combinatie met ML en AI, razendsnel relaties binnen de data identificeert. ‘Een baanbrekende technologie voor niet alleen snellere maar ook betere inzichten, zonder de beperkte tunnelvisie van query’s gebaseerde BI-tools’, aldus Gartner.

Flexibele BI-omgeving

Of je nu op zoek ben naar een SaaS-oplossing in de cloud, multi-cloud, een BI-omgeving op een eigen server (on-premise) of een combinatie daarvan, Qlik biedt de vrijheid om data in elke gewenste omgeving te gebruiken.

Klanten kunnen dan ook optimaal profiteren van het volledige SaaS-aanbod van Qlik zonder gebonden te zijn aan slechts één (cloud) leverancier. Door middel van het Analytics Modernization Program biedt Qlik bestaande QlikView-klanten een klantvriendelijke overgang naar de gemoderniseerde SaaS BI-oplossing Qlik Sense.

Licenties

Qlik Sense biedt meerdere BI-functionaliteiten in één licentie, maar ook add-on-opties zoals Qlik Insight Advisor voor een AI-chatbot en Qlik NPrinting voor rapportage. De extra (add-on) opties en de bijbehorende licentiemogelijkheden, die Gartner als ‘complex’ kwalificeert, zijn simpelweg geen issue voor een groot deel van onze klanten. Het basisproduct van Qlik is namelijk al een end-to-end BI-tool. Voor een grote, complexe omgeving is dit echter een aandachtspunt waarbij een goede analyse meer dan de moeite waard is om tot een complete oplossing te komen.

In een eerder blog heb ik de kosten van Qlik al eens vergeleken met die van Power BI.

Uitgebreide portfolio van mogelijkheden

Traditionele, passieve BI richt zicht primair op historische datasets en is niet ontworpen om real time besluitvorming te ondersteunen. Active Intelligence is dan ook een logisch, nieuw paradigma binnen BI dat bewustzijn creëert in elk aspect van een organisatie.

Qlik heeft zijn technologie en innovatie op een aantal gebieden uitgebreid; van cloud tot slimme alarmering, tot augmented analytics. Zo is de gloednieuwe AI-assistent (Qlik Insight Advisor) ingebouwd in Qlik Sense. Gebruikers kunnen op een snellere en gemakkelijkere manier vragen stellen en inzichten ontdekken in natuurlijke taal. Bij elke vraag genereert Insight Advisor onmiddellijk relevante antwoorden en (visuele) analyses.

Bovendien heeft Qlik door de overname van RoxAI, Knarr Analytics en Blendr.io, de mogelijkheid om continue intelligentie op basis van real time, up-to-date informatie die onmiddellijke acties kan activeren, en SaaS-platformintegratie te verbeteren. Met deze innovaties zet Qlik bewust stappen naar continue intelligentie voor organisaties. Daarmee kunnen kwalitatief betere beslissingen worden genomen in een onvoorspelbare wereld.

Meer weten?

Je kunt het volledige Magic Quadrant for Analytics and BI (ABI) Platforms-rapport downloaden.