Waar gaat Qlik naartoe?
In welke richting ontwikkelt Qlik zich? Waar gaat Qlik naartoe? ‘Het bedrijf is minder gericht op wat de concurrentie goed doet, maar gaat veel meer uit van de eigen kracht’, aldus Marijn Boerman, GIS en BI-consultant bij HippoLine. Hij, Mirjam van Kooten en Gysbert Wassenaar namen onlangs deel aan het jaarlijkse Qlik-congres Qonnections in Orlando. Deel één van een reisverslag.
De algemene indruk? Marijn: ‘Het was een leuk event met dit jaar verrassend veel nationaliteiten. De algemene sessies zagen er goed uit en de presentaties waren heel behoorlijk. Qlik is van plan goede doelenorganisaties te gaan ondersteunen onder het motto ‘data for good’ en ‘make the world a better place’. Gelukkig lag de typisch Amerikaanse marketingboodschap van kijk-ons-eens-goed-zijn er niet al te duimdik bovenop’. Het programma had vooral aandacht voor de volgende onderwerpen:
Thematische focus
- Leave data where it is: hybrid cloud.
- Eerste transitie waar Qlik van profiteerde was 32 naar 64 bit, huidige is cloud, volgende is AI (gebruikmaken van machine learning en augmented reality) maar waarbij de mening en intelligentie van mensen nog wel van even groot belang blijft.
- Toenadering zoeken tot externe services; R, Python, D3.js, extensions etc.
- Nieuwe functionaliteiten in Sense: kleuren aan masteritems (measures en dimensies), box plot, distribution plot, histogram.
Trends
Qlik legt het accent op ‘eigen kracht’, zegt Marijn Boerman. Waarin vertaalt zich dat? Zijn er trends te signaleren? Het volgende valt hem op. ‘Qlik is goed en snel in het ontsluiten van data. En die kracht gaan ze ook toepassen op big-data. En er komen meer visualisaties standaard beschikbaar. Self service is bijna niet genoemd dit jaar. Het blijft bestaan maar wordt geavanceerder. Je kan nu data visueel gegevens aan elkaar koppelen (concatenate) en on the fly data transformaties uitvoeren; je moet alsnog goed weten wat je doet! Op de roadmap van Qlik staan zaken waar ontwikkelaars blij van worden en daarmee zal in de toekomst de eindgebruiker ook geholpen zijn. De toolkit voor datavisualisatie wordt uitgebreid en daarmee kun je applicaties nog beter customizen. Er waren duidelijk wel heel veel workshops met aandacht voor kaartmateriaal, maar het echte GIS-werk blijft wel een specialiteit. Qlik-gebruikers blijven wat betreft complexer kaartmateriaal afhankelijk van extensies’.
Marijn heeft in Orlando een aantal plenaire sessies bijgewoond. Van uiterst nerdie tot zeer toegankelijk en informatief. Aanstaande maandag deel II van dit blog. Dinsdag 30 mei een Qonnections-verslag van collega Gysbert Wassenaar (Qlik Luminary).