Datavisualisatie en analyse

Een BI-dashboard hoort een helder verhaal te vertellen om de feiten duidelijk te communiceren. Voor analyse is daarom datavisualisatie zo belangrijk. Maar wat is goed? De juiste visualisatie is toegesneden op de organisatie en met name op de mensen die gebruik moeten maken van de gegevens.

data → informatie datavisualisatie → kennis

Het visualiseren van informatie is nogal eens een ‘ondergeschoven kindje’. Dat is jammer, want bewezen is dat het brein sterker reageert op beeld dan op tekst. In de BI-dashboard en applicaties die wij ontwikkelen is altijd zorgvuldige aandacht voor de vormgeving. Patronen, communicatielagen e.d. vertellen een logisch verhaal.


Keuzes maken

Datavisualisatie dwingt bouwers van dashboards tot het maken van keuzes, waarbij zij ook nog rekening moeten houden met de ‘leesvaardigheid’ van hun publiek. Bart Binnekamp, BI-consultant bij HippoLine, heeft een handig overzicht gemaakt van de meest gebruikte grafieksoorten per situatie en type analyse. Zijn voorbeelden kun je direct toepassen.


Ruth Martoredjo heeft een podcast gemaakt over datavisualisatie. Die kun je hier beluisteren.

Datageletterdheid

Bent u, of zijn uw mensen in staat om kritische vragen te stellen over data? Wordt de informatie begrepen? Wordt kennis over de informatie gedeeld en hoe gebeurt dat? Onderzoeken tonen aan dat maar één op de drie mensen effectief gebruik weet te maken van een BI-dashboard. Er is terecht veel aandacht voor datageletterdheid, ofwel data literacy. Op dat vlak kunnen wij uw mensen trainen.