Copy to clipboard in Qlik Sense

De release van Qlik Sense, die een dezer dagen uitkomt, heeft een paar nuttige, nieuwe mogelijkheden. Zoals de superhandige copy to clipboard. Die is nu eindelijk standaard. We lopen de wijzigingen even door.

1 – Copy to Clipboard

Daar hebben we lang op moeten wachten, maar die is nu eindelijk standaard in Qlik Sense: Copy to Clipboard. Je kan nu in een tabel de waarde in een cell kopiëren naar het klembord. Dus je hoeft niet meer eerst naar Excel te exporteren of andere trucs uit te halen met de Developer Tools van je browser. Klik met je rechter muisknop in een cell in een tabel en kies in het context menu de optie Copy cell value.

Copy to Clipboard Qlik Sense

2 – Container

Het Container object dat in in november 2018 is toegevoegd aan de Dashboard bundle is nu een standaard chart object in Qlik Sense. De Tabbed en Show/hide container objecten zitten ook nog in de Dashboard bundle, maar gebruik vooral het nieuwe Container object. Dat ondersteunt namelijk ook de context menu’s voor de objecten die in je de container toevoegd. Dus ‘Copy cell value’ werkt ook!

3 – Verbeteringen in staafdiagrammen

Standaard laat Qlik Sense een mini chart zien als niet alles binnen de grafiek past. Die mini chart kan je dan gebruiken om te scrollen. Maar zo’n mini chart neemt ook weer ruimte in beslag die je soms liever gebruikt voor de grafiek zelf. Voorheen kon je die alleen uitzetten als je een continue as had. Het goede nieuws is dat je die mini chart nu bij elk type as uit kan zetten, of vervangen door een scrollbar die veel minder ruimte in neemt. Overigens kan je nog steeds met je muiswiel door de grafiek scrollen als je geen mini chart of scroll bar wilt tonen.

Wat eerder ook niet kon maar nu wel is, net als in QlikView, een staafgrafiek te maken zonder dimensie, dus met alleen metingen. En je kan nu ook labels tonen in de segmenten van gestapelde staafgrafieken (stacked bars).

Verder kan je nog de staafbreedte aanpassen en de kleur en dikte van de omlijning. Misschien in sommige gevallen nuttig, maar de kans op misbruik is groot:

4 – Uitbreidingen in de Visualization Bundle

In de Visualization Bundle zijn twee nieuwe dingen toegevoegd: de Trellis container en de P&L pivot.

De Trellis container gebruikt een dimensie en een master visualisatie en toont dan voor elke dimensie waarde de visualisatie voor die dimensie waarde in een grid…

… of in een slide mode. De slide mode is standard voor mobile (denk aan smartphones), maar kan ook in de instellingen worden afgedwongen, zodat altijd de slide mode gebruikt wordt ongeacht op welk scherm je het bekijkt.

De Trellis container is een mooie toevoeging in de June 2019 release die werkt met alle standaard visualisaties in Qlik Sense en alle visualisaties in de Visualisation Bundle met uitzondering van de Multi KPI.

Met de P&L pivot kan je zo ongeveer elke cel in de tabel opmaken naar je smaak. Je kunt met de P&L pivot dan ook hele mooie overzichten maken voor bijvoorbeeld dus Winst- en verlies rekeningen.

Afrondend

Natuurlijk heeft al die vormgeving een prijs. Heel veel instellingen… En een deel van de opmaak stuur je aan met een of meer tabellen (een tabel per layout) waarin je voor elke dimensie waarde kan opgeven wat er qua lettertype, kleuren, vetgedrukt, cursief etc. toegepast moet worden op de bijbehorende rij in de pivot table.

Daarnaast kun je in de eigenschappen van de P&L ook nog conditionele opmaak definieren obv van de cel waarden, of er in cellen geselecteerd kan worden, wel of geen export naar excel, en nog veel meer.

Gysbert Wassenaar, BI-consultant en Qlik Luminary 2019