ChatGPT en Qlik:
Krachtig dashboard met Qlik OpenAI connector
Met de nieuwe OpenAI connector van Qlik is het nu mogelijk om ChatGPT te gebruiken vanuit je Qlik dashboard om krachtige inzichten te genereren. BI-consultant en AI-liefhebber Charlie Verboom beschrijft in dit blog de interessante mogelijkheden.
ChatGPT populair
ChatGPT heeft zijn plek geclaimd als de meest bekende en veelgebruikte AI toepassing van dit moment. Het veelzijdige OpenAI product is wereldwijd geliefd bij gebruikers van alle leeftijden, met toepassingen in entertainment, het onderwijs, het bedrijfsleven en meer.
Het concept van ChatGPT is simpel: geef een ‘prompt’ in de vorm van een vraag of opdracht en je krijg razendsnel een gedetailleerd antwoord. En ben je niet tevreden met dat antwoord? Met een klik op de knop genereert ChatGPT een compleet nieuw antwoord voor je. Dit simpele vraag-en-antwoord concept maakt de mogelijke toepassingen ontelbaar. Zo kun je ChatGPT vragen om een samenvatting van je favoriete boek of film te maken, een sollicitatiebrief te schrijven of een handleiding te vertalen, maar ook om een stuk Python code te schrijven of belangrijke actiepunten of data uit jouw eigen vergaderverslag op te sommen.
We nemen de proef op de som en stellen de vraag: leg in maximaal 100 woorden uit waarom Qlik een goede tool is voor datavisualisatie:
Achtergrond
ChatGPT is een toepassing van een Generative Pre-trained Transformer (GPT): een type AI dat zich specialiseert op het interpreteren en genereren van tekst. Het GPT-4 model van OpenAI is getraind op 570GB aan data, wel 300 miljard woorden aan tekst uit verschillende bronnen over het hele internet. Denk bijvoorbeeld aan Wikipedia, nieuwsartikelen, social media, handleidingen en boeken.
Op basis van deze data leert het GPT model woorden en taalpatronen herkennen om deze uiteindelijk overtuigend zelf te kunnen genereren. Met feedback van menselijke gebruiken wordt het model verder afgestemd om de meest duidelijke en volledige antwoorden te geven. Het resultaat is een chatbot met 570Gb aan kennis en een goed beeld van wat voor soort antwoorden gebruikers verwachten.
Qlik integratie
De GPT modellen zijn een product van OpenAI, waarvoor Qlik enkel de integratiemogelijkheid biedt. Je hebt dan ook een apart OpenAI account nodig om gebruik te maken van de GPT-modellen. Via het OpenAI platform genereer je gemakkelijk een unieke code, je API-sleutel. Met deze sleutel maak je een Advanced Analytics connectie aan binnen Qlik. Bij het aanmaken van de connectie krijg je ook de mogelijkheid om een aantal instellingen aan te passen. Voor de onervaren gebruiker zijn de standaard instellingen voldoende om simpele vragen en opdrachten uit te voeren.
De kosten voor gebruik van de connectie gaan direct via OpenAI. Je stort een bedrag naar wens als tegoed en de kosten van elk verzoek worden hiervan afgeschreven. De kosten van een verzoek zijn afhankelijk van het gebruikte model, de lengte van de prompt, en de lengte van het antwoord.
De OpenAI data-connectie stelt gebruikers in staat om een live verbinding met verschillende GPT-modellen te leggen, zonder enige ervaring met programmeren of API’s. Er zijn drie manieren om de OpenAI connectie in Qlik te gebruiken: binnen een app, in het load script, en in combinatie met Qlik Application Automation. Binnen een app communiceer je in realtime met ChatGPT en stel je vragen op basis van jouw selecties. Dit kan worden gebruikt om recenties op te halen over een product of de ligging en geschiedenis van een stad of dorp te tonen. Hieronder zie je hoe ik de (fictieve) HippoLine Tuincentra in de rechterkolom van relevante AI-gegenereerde productinformatie heb voorzien.
Sentiment analyses
Het is ook mogelijk om de ChatGPT inzichten in de vorm van een tabel in te laden. Een voordeel hiervan is het kunnen opslaan en hergebruiken van antwoorden. Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken om sentiment analyses toe te passen op een lijst op recenties of mediaberichten, om er zo achter te komen wat de meningen over bedrijf of product zijn. Een andere vraag die je ChatGPT kan stellen, is het voorstellen van een passend antwoord op inkomende meldingen of klachten. Dit voorbeeld wordt nog krachtiger zodra je het toepast met Qlik Application Automation. Door een OpenAI blok toe te voegen aan je automation, kun je automatisch voor elk binnengekomen bericht een lijst mogelijke reacties ontvangen per mail, en met een paar kleine aanpassingen razendsnel een antwoord naar je klant sturen.
Charlie Verboom, BI-consultant