BI Dashboard
Een BI dashboard is een visueel hulpmiddel dat gegevens uit verschillende bronnen verzamelt, samenvat en presenteert.
- Het doel van een BI dashboard is om gebruikers snel en gemakkelijk inzicht te bieden in belangrijke bedrijfsprestaties en -indicatoren, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen.
Op deze pagina lichten we een paar begrippen toe.
Verschil BI dashboard of -applicatie
- Over het algemeen zijn BI dashboards relatief eenvoudig in vergelijking met BI applicaties. Ze zijn ontworpen om snel toegang te bieden tot samenvattende gegevens en zijn vaak gemakkelijk aan te passen en te begrijpen.
- BI-applicaties kunnen complexer zijn en vereisen vaak diepgaande gegevensmodellering en programmeerwerk. Ze zijn ontworpen om complexere analytische taken uit te voeren en kunnen meerdere functies integreren.
Wat is business intelligence?
BI is gericht op het verzamelen en analyseren van informatie over klanten, beslissingsprocessen, concurrentie, markttoestand en algemene economische, technologische en culturele trends.
Met BI kun je meten, vergelijken en de organisatie sturen. Wereldwijd werkt één op de tien bedrijven werkt met BI (bron: Gartner).
Voorbeelden BI dashboards
De voordelen van BI
- BI geeft een helder inzicht in al je in- en externe data en bij data analytics
- BI zorgt voor een sterke visualisatie en beschikbaarheid van managementinformatie
- BI verschaft inzicht in de vraag hoe processen verlopen (of mislopen)
- Gebruikers kunnen met behulp BI hun bedrijfsprocessen verbeteren
- BI dashboards leveren heldere rapportages
- Die informatie kun je gemakkelijk delen
Welke data kun je met BI analyseren?
In een BI dashboard kan vrijwel alle (big) data worden ontsloten en gekoppeld. Bijvoorbeeld gegevens over klanten, patiënten, beslissingsprocessen, concurrentie, markttoestand, algemene economische, technologische en culturele trends.
Die data, ook met een geografische component, kan worden verrijkt met externe (openbare) data. Maar evenzogoed kun je met een BI-dashboard data uit systemen als ERP, CRM en Google Analytics analyseren. Zo haalt u meer kennis uit bestaande informatie-platformen.
Datavisualisatie in BI
HippoLine heeft speciale aandacht voor hoe data moet worden gevisualiseerd. Eén van onze BI-consultants, Rick Kleingeld, is cognitief psycholoog. Hij weet hoe het brein werkt. Rick is doorgaans bij veel BI-projecten betrokken.
Een goed BI-dashboard (volgens ons)
Interessante data is mooi, maar met welk doel wil je daar kennis van maken? En hoe zorg je ervoor dat een dashboard communiceert met de gebruiker en andersom? Een BI dashboard moet de organisatie dienen, dat is het uitgangspunt.
- Voordat je over de vorm van een BI-dashboard nadenkt is het belangrijk om je doelstellingen en meetpunten helder te formuleren.
- Op welke indicatoren gaan we sturen en welke cijfers vinden we belangrijk?
- Zorg dat de data in je dashboard op orde is. Gegevens moeten niet zijn verontreinigd.
- Stel vast op wie met het BI-dashboard gaat werken. Een applicatie met stuurinformatie of managementinformatie kan soms hemelsbreed verschillen.
- Wat doet de man of vrouw met de informatie uit het BI-dashboard? Wordt kennis gedeeld of gaat die verloren? Maak Business Analytics onderdeel van je BI-strategie. (linkje Business Analytics)
- Een BI-dashboard moet een coherent, logisch verhaal vertellen. Vorm en inhoud dienen elkaar te versterken. Gebruik geen ingewikkelde visuals of een overdaad aan indicatoren. Het menselijke brein kan maar een beperkte hoeveelheid informatie verwerken. Meer weten over datavisualisatie? (linkje)
- Een BI-dashboard moet je organisatie dienen. Maar soms betekent dat dat je mensen moet helpen of trainen om bijvoorbeeld getallen te interpreteren of om kennis in de organisatie te delen.
- Evalueer regelmatig het gebruik van het BI-dashboard. Welke informatie wordt echt gebruikt, welke KPI’s worden (nog) gemist in de applicatie?
Geografische data en GIS in BI-dashboard
Data met een geografische component – adressen, postcodes, regio’s, coördinaten – kunnen in een BI-dashboard op kaart worden gevisualiseerd. De combinatie Geodata, GIS en BI biedt grote voordelen. Bovendien zijn veel vraagstukken in bedrijven en instellingen locatie gerelateerd.
Verkoopt HippoLine BI-software?
Ja, dat doen we. Er is een ruime keuze aan BI-software. Gartner, een onafhankelijk onderzoeksbureau in de IT-sector, legt ze jaarlijks langs de meetlat (bron: Magic Quadrant for BI). Eén van de partijen is Qlik, bekend van QlikView en Qlik Sense.
Wij werken meer dan 15 jaar met de software van Qlik. Onze BI-consultants zijn Qlik-gecertificeerd en hebben een unieke specialisatie binnen het BI-werkveld. Wilt u de mogelijkheden bespreken voor uw organisatie, neem dan vrijblijvend contact op.
Waarom kiezen voor HippoLine?
Wat ons kenmerkt als data- en BI-specialist? Onze mensen hebben een nuchtere kijk informatie, techniek en IT. Vandaar de slogan: geen woorden maar data.
HippoLine heeft een pragmatische aanpak en we kunnen snel schakelen. Onze consultants hebben Qlik in hun vingertoppen, maar hebben daarnaast een eigen specialisme. Wij werken voor een brede groep opdrachtgevers, o.a. in de financiële sector, eerstelijnszorg, IT, handel en retail.
Ik wil een BI-training
Dat kan. Al onze BI-consultants zijn Qlik-gecertificeerd en geven diverse trainingen. Dat doen we bij onze opdrachtgevers of in ons pand in Moordrecht. Bekijk hier het aanbod, de duur van onze trainingen en tarieven.
Dattageletterdheid
Dat is de vaardigheid om bestaande databronnen te kunnen lezen, beargumenteren en er mee te werken. In organisaties is niet iedereen even datageletterd. Dat hoeft ook niet, als de mensen die met data werken er maar mee kunnen ‘lezen en schrijven’. Om teams en afdelingen naar een hoger plan te tillen hebben we een aparte sessie datageletterdheid ontwikkelt.
Second opinion op uw BI-dashboard
Misschien wilt u op uw bestaande BI-dashboard een expert-analyse, een second opinion. Ook daar kunnen wij voor zorgen.
Uzelf en uw management (laten) overtuigen?
HippoLine heeft een SIB-programma. Seeing is believing. Daarmee kunt u in korte tijd, doorgaans binnen 72 uur, over een eigen BI-applicatie beschikken. Op die manier kunt u de meerwaarde ontdekken van BI én uw data.
Dit traject biedt de volgende voordelen:
- U beschikt snel over een volwaardige data-applicatie
- U hoeft niet meteen te investeren in software en licenties
- Pas nadat wij het bewijs hebben geleverd, praten we verder
Programma
- Wij inventariseren eerst wat uw organisatie verwacht van een managementinformatiesysteem.
- We stellen veel vragen in korte tijd. Daarmee hebben we snel duidelijkheid over uw belangrijkste KPI’s, de data, hardware-omgeving en wensen.
- In een SIB-werkdocument leggen we de gemaakte afspraken (doelstellingen) vast.
- U ontvangt van ons een duidelijke offerte voor als u ná het SIB-programma met ons verder wilt. Zo komt u later niet voor verrassingen te staan.
- Onze consultant gaat 3 dagen (op locatie) aan de slag met het bouwen van de applicatie; installatie van de software en het koppelen van databronnen (op basis van afspraken in het SIB-document).
- Aan het einde van dag drie wordt de BI-tool gepresenteerd en opgeleverd.
- U kunt aan de slag! Gedurende twee weken test u de BI-tool en u kunt tussentijds altijd een beroep op ons doen.
- Na 14 dagen volgt een evaluatie over de kwaliteit van het dashboard en de door ons geleverde prestatie.
Kosten
- Dit SIB-programma kost 3.400,– (exl. btw).
- Na 14 dagen volgt een evaluatie over de kwaliteit van het dashboard en de door ons geleverde prestatie.
Zelf een BI dashboard bouwen?
Dat kan, na een training… Al onze BI-consultants zijn Qlik-gecertificeerd en geven verschillende trainingen. Dat doen we bij onze opdrachtgevers of in ons pand in Moordrecht. Bekijk hier het aanbod, de duur van onze trainingen en tarieven.
Datageletterdheid
Dat is de vaardigheid om bestaande databronnen te kunnen lezen, beargumenteren en er mee te werken. In organisaties is niet iedereen even datageletterd. Dat hoeft ook niet, als de mensen die met data werken er maar mee kunnen ‘lezen en schrijven’. Om teams en afdelingen naar een hoger plan te tillen hebben we een assesment datageletterdheid.