Anderhalvemeter-BI

Een terugblik op 2020

Met een variant op het woord van het jaar – anderhalvemetersamenleving – blik ik op deze pagina terug op wat er in 2020 zoal bij HippoLine is gebeurd. Ik ben aan het aftellen. Niet zozeer naar 1 januari, maar vooral naar het moment dat ons team weer onbekommerd met elkaar om de tafel kan. En onze BI-specialisten weer bij jou over de vloer kunnen komen om intelligente dashboards te bouwen.

Dat doen we nu ook, op afstand, en dat gaat verrassend goed. We mogen niet klagen, maar er is de afgelopen maanden wel wat gepasseerd. Tegen het eind van een turbulent jaar is het altijd goed om even terug te blikken.

De plantjes…

Zo schreven wij in maart, tijdens de ‘intelligente lockdown’ in onze nieuwsbrief: ‘Het blijft bij ons business as usual in ongewone tijden.’ Leuke boodschap, maar achteraf gezien niet helemaal juist. Ja, wij waren in de lucht en volledig operationeel. Eerst in shifts op kantoor en later niet meer. Wat hebben onze opdrachtgevers daarvan gemerkt? Zo min mogelijk. Iedereen werkt al meer dan aan half jaar vanuit huis. En daarom zijn de veiligheidsprotocollen direct flink aangescherpt. Dat issue speelt in onze branche voortdurend, maar heeft juist nu extra aandacht gekregen. Het monitoringssysteem op onze servers is verscherpt. Alle consultants zijn geïnstrueerd om vanuit huis nauwgezet de juiste handelingen te verrichten.

Ons virtuele kantoor werkt uitstekend, inclusief vrijmibo. Ook de digitale pakjesavond met surprises en gedichten was een succes. Af en toe geeft één van ons de plantjes water in Moordrecht.

Onlinetrainingen

Verder hebben wij in 2020 van de nood een deugd gemaakt en zijn we in het voorjaar gestart met onlinetraining BI voor Dummies. HippoLine organiseerde een virtual pubquiz over Qlik Sense en de serie thematische koffiebreaks van 20 minuten werd bijgewoond door tientallen deelnemers. Hoe nu verder? HippoLine beweegt mee en mijn team blijf alert op kansen. Kansen om de mogelijkheden van BI via al onze kanalen onder de aandacht te brengen. In ons vak was het natuurlijk een enorme opsteker dat we het hele land niet meer hoeven uit te leggen wat een dashboard is. Dat heeft Irma feilloos ‘uitgelegd’ in één van de vele persconferenties.

Een rondje Biesbosch met collega Ronald van der Does

Wandelen

Tot slot. Natuurlijk missen ook wij het persoonlijke, intermenselijke contact. Met jou, met collega’s. Het praatje bij de koffiemachine. Online mis je de nuances. Ook daar hebben we wat op gevonden. We wandelen en maken meters. Collega’s spreken één op één af en lopen een route door de Biesbosch, het Hitland in Nieuwerkerk of het Weegje in Waddinxveen. We hebben het dan meestal niet over het werk en het voelt vertrouwd om elkaar even te zien. Ook na deze lockdown hoop ik dat erin te houden.

Hoe 2021 eruit gaat zien is koffiedik kijken. Maar één ding is zeker: er liggen mooie projecten in het verschiet. Hopelijk worden de vooruitzichten snel beter en blijven jij en je naasten gezond.

De beste wensen van HippoLine!

Mirjam van Kooten (CEO)

Anderhalvemeter-BI