Alpe d’Huez in GeoQlik
Lijnen en GPS-tracks in GeoQlik
In eerdere voorbeelden en demo applicaties heb ik vooral data op kaarten met punten of vlakken (polygonen) gevisualiseerd. Wanneer het gaat om de locatie van de klant of de vestigingen is dit ook het meest helder en geeft de mogelijkheden tot downdrillen (steeds kleinere polygonen bijvoorbeeld).
Maar er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden te bedenken waarbij de locatie niet statisch is en waar er sprake is van een flow. Denk aan de transportsector, het openbaar vervoer, luchtverkeer of in dit voorbeeld sport. Alpe d’Huez in GeoQlik.
De Alpe d’Huzes is een van de bekendste beklimmingen voor liefhebbers van het wielrennen en ook bekend van de Alpe d’Huzes sponsoractie op 5 en 6 juni. Om te laten zien hoe je in GeoQlik met GPS tracks omgaat heb ik data van een fietser gebruikt om lijnen uit zijn GPS track te genereren en deze vervolgens te gebruiken in een GeoQlik applicatie. Het resultaat van deze demo is hieronder te zien. Onderaan het bericht is meer informatie over de ‘how to’ te vinden.
Het resultaat:
[SlideDeck id=’1073′ width=’100%’ height=’310px’]
Het krachtige van de combinatie van GIS met BI is dat je naast de mooie kaartvisualisatie ook eigen data kan koppelen aan de kaart en dat je ook zelf selecties kan maken en kan analyseren. Welk deel van het parcours is het zwaarst? Dat zou vooral steil moeten zijn, maar ook in ijle lucht (hoogte) en tegen het einde van de klim. Door selecties te maken vinden we dat het zwaarste gedeelte rond de 11 kilometer zit. Hier zit de fietser inmiddels op 1640 meter hoogte en ligt het stijgingspercentage boven de 10 procent.
In dit eenvoudige voorbeeld zijn GPS tracks van een fiets gebruikt om een BI tool van de route te maken. Hetzelfde is natuurlijk ook met vrachtwagens, bussen, ambulances etcetera mogelijk! Ook is het mogelijk een netwerk (infrastructuur van wegen, maar ook van bedrijfsprocessen of IT) als lijnenkaart te importeren en hierop eigen informatie te plotten. Het Alpe d’Huzes voorbeeld inspireert mij in ieder geval om nog meer mogelijkheden uit GeoQlik, PostGIS en QlikView te halen!
Als laatste wil ik alle fietsers die op 5 en 6 juni de Alpe d’Huzes hopen te volbrengen veel succes wensen en hoop ik dat de recordopbrengst van afgelopen jaar overtroffen kan worden!
Marijn Boerman, BI & GIS consultant bij HippoLine
================================
How to: GPS tracks als lijnstukken in GeoQlik
De GPS track is gedownload vanaf de site routeyou.com en werd aangeleverd in een gpx format. De track bevat 300 punten met longitude/latitude, tijdstip van passeren en de hoogtemeters. Het gpx bestand heb ik met ogr2ogr geïmporteerd in PostGIS.
Maar ik was nog niet klaar voor het importeren in GeoQlik. Allereerst wilde ik de totale route nog opknippen in 30 kleinere lijnstukken en dit kon ik met enkele PostGIS queries doen waarbij de volgorde van de punten wordt bepaald door het tijdstip van passeren. Door te groeperen per segment is de lijn opgeknipt in 30 stukken.
Toch miste er nog informatie die je zou verwachten bij een demo over de Alpe d’Huez. Welke stijgingspercentages bevinden zich waar op de route, welke afstand is er afgelegd en op welke hoogte bevindt de fietser zich? Het laatste wisten we al per punt en is per lijnstuk dus eenvoudig te bepalen. Voor het bepalen van het stijgingspercentage en de afgelegde afstand was verdere GIS analyse nodig.
Omdat PostGIS met behulp van de SRID kan meten hoeveel meters coördinaten uit elkaar liggen kon ik de afstand tussen elk opeenvolgende coördinaat bepalen. Door dit te sommeren kon de afgelegde afstand tot het startpunt berekend worden. Het stijgingspercentage heb ik uiteindelijk berekend door het hoogteverschil van elk punt met 10 punten ervoor te delen door het verschil in totale afgelegde afstand. Door meetfouten in de brondata kreeg ik met preciezere berekeningen veel extreme waarden tot boven de 200% en daarom duidt het stijgingspercentage nu op de vorige 300-500 afgelegde meters. Dit resulteerde in realistische stijgingspercentages.
PostGIS is niet alleen een database voor kaartmateriaal. In dit kleine voorbeeld werd begonnen met 300 gps punten waarvan longitude/latitude, tijdstip en hoogte bekend was. Daar zijn lijnstukken van gemaakt en hier zijn afstandsberekeningen aan toegevoegd.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!