Sessies op Qonnections 2017
HippoLine was vorige week met drie man vertegenwoordigd op Qonnections, het jaarlijkse Qlik-congres in Orlando. BI-consultant Marijn Boerman doet verslag van dit event. In een vorig blog ging hij in op de koers van Qlik. Nu aandacht voor een aantal sessies die hij heeft bijgewoond. Deel II Qonnections.
- Unlocking the Potential of D3.js. ‘Hier veel aandacht voor JavaScript. Een simpel object is zo gemaakt is, maar als je wilt dat het goed responsive is en mooi animeert, dan heb je echt wel wat meer kennis nodig’.
- How to build widgets. ‘Deze presentatie was echt hands-on. De deelnemers moesten opgaven maken en we hebben o.a. geleerd hoe je een knop voor partial reload maakt, naast nog wat andere objecten. Daar kom ik wellicht in een later blog nog eens op terug’.
- Qlik cloud for business. ‘Dat blijkt een goede variant op een eigen saas-oplossing. Je kunt 5 tot vijftig gebruikers toegang geven. De rollen zijn eenvoudig in te stellen. Voor het MKB dat geen probleem heeft met werken in de cloud is dit een erg goede oplossing. Binnenkort is ook connectie via ODBC beschikbaar’.
- Configure and deploy governed self service with Qlik Sense. ‘Hier hebben we een volledig nieuwe set aan security rules gebruikt. Het is sowieso belangrijk om default-regels niet aan te passen of te verwijderen. Disable en maak nieuwe! Dit in verband met de support die anders komt te vervallen. In de sessie is ook aandacht besteed aan het instellen van specifieke rollen voor gebruikers. Ook handig voor ontwikkeling was iPortal, hiermee kun je snel testen wat welke gebruiker te zien krijgt’.
- Qlik sense active directory security and integration. ‘In deze bijeenkomst maakte ik de securityrules zelf aan. Het is nu een stuk duidelijker hoe je de rechten netjes kunt toewijzen op de Qlik Sense server’.
- Advanced analytics with Qlik: calling out to R and Python with Qlik Sense. ‘In de kern was hier de boodschap dat de Qlik Sense server binnenkort kan samenwerken met andere services (beetje zoals GeoQlik vroeger) en deze services elkaar kunnen benaderen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld livestream requests (data vluchtgegevens die elke 3 sec werden geupdate zonder reload); Python en R. Met name R werd getoond. Dit werkt nu alleen in desktop of via reload op de server, maar niet front-end in de portal. Het is nog wat buggy en performt nog niet zo goed, maar het laat wel zien dat Qlik herkent dat de markt steeds meer gebruik maakt van R voor voorspelling en dergelijke. Die ontwikkeling houd ik in de gaten’.
- Qlik Sense design. ‘Ging niet echt over design, maar vooral over nieuwe nieuwe features. Product Development wil graag meer QlikView functionaliteit aan Qlik Sense toevoegen, maar dat kan helaas niet zo snel. Verder kwamen aan de orde: de opties van kleuren master items (dimensies en measures); box plot; distribution plot en histogram. Daarnaast nog wat basic informatie over kleuren’.
- Qlik Geo Analytics deepdive. ‘Het maken van GIS queries in Qlik script is zeker interessant. Zeker within (buurt postcode koppeling) en dissolve (eigen regio kaarten maken) zijn handig. Wat echter tegenvalt is dat je in de basic-versie van Sense maar een deel van de GIS-functies kunt gebruiken en je alleen kaarten kunt gebruiken die door Qlik worden aangeboden. In de geavanceerde versie kun je wel een connectie naar eigen kaarten maken en heb je dus meer opties. Tegen meerprijs kun je die data ook automatisch laten geocoderen. Tot slot, objecten zijn nog wel echt extensies en dat is niet altijd even handig (elke laag een extra object). Hier verwacht ik veranderingen. Verder is opvallend dat Qlik de huidige situatie niet presenteerde als de-nieuwe-standaard, maar juist beter wil gaan samenwerken met andere partijen. Zo blijft er ook alle ruimte voor GeoQlik’.
Tot zover de bevindingen van Marijn Boerman. Morgen deelt Gysbert Wassenaar zijn ervaringen in Qonnections 2017 deel III.